Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezték a londoni antikapitalista tüntetők eltávolítását

2012. január 18., szerda 17:57

A londoni felsőbíróság szerdai – egyelőre nem jogerős – határozatával engedélyezte a londoni City önkormányzatának a tőzsde közvetlen közelében hónapok óta táborozó antikapitalista tüntetők eltávolítását.

A londoni tiltakozók a világ sok más országában lezajlott akciókhoz hasonlóan tavaly október közepén az "Occupy London" nevű mozgalom zászlaja alatt   megpróbálták "visszafoglalni" a várost. Célpontjuk a Szent Pál székesegyház közvetlen közelében működő Londoni Értéktőzsde (LSE) lett volna, ám ide a rendőrség nem engedte be őket.

A jórészt fiatalokból álló londoni tüntetők ezért a szomszédos anglikán főtemplom tövében vertek tábort, és azóta is ott sátoroznak.

A székesegyház előtti téren  amelyet a táborozók az egyiptomi felkelés jelképévé vált kairói tér után "Tahrir Square"-re neveztek át  egész sátorváros alakult ki, hozzávetőleg kétszáz kisebb-nagyobb sátorral, tábori konyhával és mellékhelyiségekkel, toborzóközponttal és röplapterjesztő standokkal, kapitalizmusellenes jelszavakat hirdető plakátokkal és transzparensekkel.

A Szent Pál székesegyház  a II. világ háború óta első ízben  a tiltakozók táborverése után egy időre bezárt, de néhány nap után ismét megnyitotta kapuit a hívők és a látogatók előtt.

A londoni pénzügyi központ elöljárósága, a City of London Corporation azonban jogi eljárást indított a tiltakozók eltávolítása végett, és a felsőbíróság szerdai végzésében a város javára ítélt. A várható fellebbezés miatt azonban ez nem jelenti a tábor azonnali felszámolását.

A tiltakozók közössége a szerdai elsőfokú felsőbírósági végzés után a Twitter közösségi mikroblog-portálon azt üzente, hogy az ítélettel "a brit igazságszolgáltatás felrúgta a darázsfészket ... eltávolításunk csak a mi PR-kampányunkat erősíti".

A londoni táborozók ügyét olyan nemzetközi hírű közéleti személyiségek karolták fel, mint Jesse Jackson tiszteletes, amerikai emberi jogi aktivista, aki nemrégiben látogatást is tett a Szent Pál székesegyház tövében kialakult sátorvárosban.

Az "Occupy London" táborának eltávolítását elrendelő szerdai végzés előtt egy nappal a londoni rendőrség felszámolta a brit parlament előtt több mint egy évtizede létesített "demokráciafalut", érvényt szerezve annak a törvénynek, amely tiltja egyes kiemelt helyszíneken a folyamatos tiltakozó demonstrációkat.

Rovatok