no

Index Vakbarát Hírportál

Etiópiát eddig biztonságos országnak ismerték

2012. január 18., szerda 12:16 | aznap frissítve

Etiópiát szegény, de biztonságos országnak ismerik. A turisták valószínűleg egy működő és látványos vulkán miatt mehettek az ország azon felére, ahol fegyveres kíséretet is előírnak.

Bár Etiópia nevéről a legtöbbeknek a nagy éhínségek és szegénység ugrik be, valójában afrikai viszonylatban a jobb helyzetben lévő országok közé tartozik.

Déli részét a sztereotípiáknak megfelelően sivatagok uralják, északi felének képét azonban hegyek, magasföldek, dús növényzet és folyók határozzák meg. Etiópiából ered öt nagy folyó, többek közt a Kék-Nílus, amely a folyó vizének 90 százalékát adja. A nyolcvanas évek éhínségei is inkább a politikai puccsnak és az azt követő polgárháborús viszonyoknak köszönhetők, sem mint az ország kedvezőtlen viszonyainak.


A támadás ebben a körzetben történt nagyobb térképen való megjelenítése

A kelet-afrikai ország nem rendelkezik jól kiépített infrastruktúrával, sem fejlett turistaiparral, elképesztő történelmi emlékei miatt mégis sok utazó keresi fel. Etiópia a világ egyik legrégebbi keresztény állama, a negyedik századtól államvallás a kereszténység. A lakosság fele ma is kopt keresztény.

A jó állapotban fennmaradt kopt emlékek közül a leghíresebb a Lalibelai, amelynek templomait a felszín vörös bazaltjába vájták bele, és a többemeletes, díszes épületek a föld alatt helyezkednek el. De az ország északi felén sok történelmi emlék és izgalmas nemzeti park található.

Az élményekért némi áldozatot kell hoznia az utazónak: a rossz utak, az ország szegényes ellátottsága, a fejlett világ szempontjából is értelmezhető szállodák hiánya miatt utazni meglehetősen kényelmetlen az országban. A közbiztonság azonban a fejlett világ szintjén jónak mondható. Terrorcselekmények eddig nem voltak jellemzőek, ahogy a központi kormányzattól független magánhadseregek sem. A rendért többek közt az etióp hadsereg felel, amely az egyik legerősebbnek számít Afrikában.

Vulkánt akartak nézni a turisták?

Az ország bizonytalan részének számít ugyanakkor az Eritreával határos zóna. Az egykor Etiópiához tartozó ország hatvan évig küzdött a függetlenségéért, amelyet 1993-ban kiáltottak ki. A szerdán megtámadott turistacsoport ezen a területen mozoghatott.

Az Agra utazási iroda egy Etiópiában tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy a terület geológiai érdekességekben gazdag, itt található a még működő Erta Ale vulkán. A sivatagos területen fekvő vulkán rendszeresen kitör. Legutóbb 2007-ben, 2005-ben és 2003-ban tört ki látványos körülmények közt. A lávafolyam 2007-ben két helyi halálát okozta.

A vulkánt rendszeresen látogatják turisták, de csak fegyveres kísérettel közelíthetik meg a területet.

Évi száz magyar Etiópiában

Évi 100 magyar turista látogat el szervezett formában Etiópiába, írta turisztikai szakemberekre hivatkozva az MTI. Bár a Külügyminisztérium az ország egyes részeire nem javasolja az utazást, az elmúlt 5-10 évben nem volt atrocitás a turisták által látogatott részeken.    Az AB Agro évente maximum két körutat indít Etiópiába mintegy 12-15 fővel, az utasok figyelmét minden esetben felhívja a Külügyminisztérium közleményére. Az  Agra Kulturális Utazási Társaság évi 20-25 embert utaztat Etiópiába, amelyet alapvetően biztonságos országnak tartanak.

Rovatok