Index Vakbarát Hírportál

Megöltek két magyar turistát Etiópiában

2012. január 18., szerda 08:24 | aznap frissítve

Egy huszonkét fős turistacsoport elleni támadás során Etiópiában meghalt két magyar állampolgár, egy pedig megsérült. Orbán Viktor kormányfő utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy derítse fel az eset körülményeit.

Két magyar halt meg egy turistacsoport elleni etiópiai támadásban, egy magyar pedig könnyebben megsebesült, erősítette meg a Miniszterelnökség szerda délután. Szijjártó Péter a kormányfő szóvivője közleményében azt írta: a Külügyminisztérium arról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az Interpol etióp irodájának hivatalos bejelentése szerint két magyar áldozata van a támadás. A sérült magyar állampolgárt már elszállították a térségből.

Bereket Simon, az addisz-abebai kormány szóvivője azt közölte: két magyart, két németet és egy osztrákot megöltek, két németet és két etiópot pedig elraboltak. A támadásban egy magyar és egy olasz állampolgár megsérült. Szijjártó délutáni közleményében ehhez annyit tett hozzá, hogy két olasz elmenekült, a csoportból összesen kilencen úszták meg bántódás nélkül a támadást.

Az Österreich portál szerint a csoport tagjai németek, osztrákok és hozzátartozóik voltak, akik három másik országból származnak. A meggyilkolt osztrák férfi a dresdai Diamir utazási irodánál foglalta az utat. Az osztrák külügyminisztérium megerősítette a férfi halálának hírét. Az osztrák Der Standard szerint egy 22 fős csoportot támadtak meg az eritreai határnál.


A támadás az Erta Ale vulkán közelében történt

A korábbi híradások még egy magyar áldozatról szóltak, ezt erősítette meg az Indexnek reggel Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke is. Tóth ennél bővebb felvilágosítást nem tudott adni. Mindössze annyit mondott, hogy a támadás az eritreai határ közelében történt, ami háborús övezetnek számít, így egyelőre nem világos, hogy mit csinált arra a turistacsoport.

A német Bild és a francia AFP szerint a támadás az Erta Ale vulkán közelében, Danakil-földön (Afar-medence) történt. Ez a vidék a Föld egyik legforróbb és legszegényebb területe, amelyet nagyrészt nomád népek, afarok laknak. Danakil-földön 2007-ben négy brit és egy francia utazót ejtettek túszul, akiket két hét elteltével – váltságdíj fejében – sértetlenül szabadon engedtek. 2008-ban is több turistacsoportot támadtak meg itt.

"Ma délután érkeznek a holttestek Addisz-Abebába, ahol azonosítják őket. Pontosabb információk ezért csak a délutáni órákban állnak majd rendelkezésre. A magyar külügyi szervek folyamatosan tájékozódnak a történtekről, a sérültek állapotáról, és a Terrorelhárítási Központ is tartja a kapcsolatot az érintett országokban működő partnerszervezeteivel" – állt Szijjártó délelőtti  közleményében.

Orbán Viktor kormányfő utasításának megfelelően a Terrorelhárítási Központ és a Külügyminisztérium további információk beszerzésén dolgozik, "hogy az eset összes körülményére fény derüljön, beleértve azt is, vannak-e további magyar érintettjei a terrortámadásnak". A TEK munkatársai folyamatosan tájékoztatják a kormányfőt a fejleményekről.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Ha további magyar állampolgárok élete van veszélyben, akár egy órán belül a célországba indulnak – közölte a TEK.

Etiópiában nincs hivatalos magyar képviselet, a Külügyminisztérium szerint az ügyben a kenyai nagykövet vette fel a kapcsolatot az etióp hatóságokkal, illetve az Etiópiában található európai nagykövetségekkel. A kenyai nagykövetségen kérdésünkre csak annyit mondtak, hogy minden szükséges információt átadtak a magyar Miniszterelnökségnek, az ügyben ők kommunikálnak.

Bereket Simon etióp kormányszóvivő szerint a turisták elleni támadást az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre. A Reuters szerint Eritrea visszautasította azokat a vádakat, hogy ők képezték volna ki, vagy fegyverezték volna fel azokat a fegyvereseket, akik a turistákra támadtak.

Eritrea 1993-ban kiáltotta ki függetlenségét, déli szomszédjával véres háborút vívott 1998 és 2000 között.

Rovatok