Index Vakbarát Hírportál

A magyar törvénykezés miatt aggódik az EBESZ amerikai nagykövete

2012. január 21., szombat 10:49

A január elsején életbe lépett új magyar alkotmány miatt fejezte ki aggodalmát az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete. A testület előtti felszólalásában Ian Kelly leszögezte, hogy Magyarországot Washington fontos szövetségesének tartja, amely a világ számos térségében járul hozzá az amerikai érdekek védelméhez. Mivel azonban az EBESZ az alapvető szabadságjogok érvényesítését tartja szem előtt, az Egyesült Államok osztja az Európai Bizottság aggodalmát, amely szerint néhány magyar törvény nem egyeztethető össze az uniós jogrenddel.

Kelly szerint az USA tisztában van a különböző törvényalkotási modellekkel, és tiszteletben tartja Magyarország törvényalkotási jogát is. Ugyanakkor úgy véli, hogy az Európai Unió által is kritizált sarkalatos törvények kulcsfontosságú kormányintézemények függetlenségét sérthetik. Kelly a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolását is szóba hozta, amelyek a demokrácia és a polgári szabadságjogok szempontjából kulcsfontosságúnak számítanak. A nagykövet a törvénykezésről szóló nyílt vita hiányával szemben is kritikát fogalmazott meg.

Kelly megjegyezte: Washington egyetért az Európai bizottságnak az igazságszolgáltatást és a jegybankot érintő törvényekkel kapcsolatos aggodalmaival, és Brüsszelhez hasonlóan kéri ezeknek a módosítását. A média- és egyházügyi törvényeket a nagykövet szintén kifogásolhatónak tartja; elmondása szerint Washington arra bátorítja a magyar kormányt, hogy az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalából hívjon meg szakértőket, hogy felülvizsgálják az új alaptörvényt, illetve a sarkalatos törvényeket.

Rovatok