Index Vakbarát Hírportál

Kínai rendőrök tibeti tüntetőkre lőttek

2012. január 23., hétfő 17:42

Kínai rendfenntartók hétfőn tüzet nyitottak tibeti tiltakozók tömegére, egy ember meghalt, többtucatnyi megsebesült - jelentette a Szabad Tibet (Free Tibet) nevű nem kormányzati szervezet.

A 2008-as tibeti Kína-ellenes zavargások óta ez volt a legsúlyosabb incidens. A Szabad Tibet szerint a tiltakozás Délnyugat-Kínában, Szecsuan (Sichuan) tartományban, tibetiek lakta vidéken történt. Egy 49 éves tüntető halálos lövést kapott, harminc társa megsebesült.

Stephanie Brigden, a Szabad Tibet vezetője elmondta, hogy nem merik kórházba szállítani a sebesülteket, mert attól tartanak, hogy ott őrizetbe veszik őket.

Brigden szerint a helyzet tovább romolhat. Számos tibeti ugyanis a Kance (Ganzi) körzetben lévő Draggo kolostornál próbál meg gyülekezni, ahol a tüntetést erőszakkal elfojtották.

A száműzetésben élő tibeti kormány, amelynek székhelye az indiai Dharmszala, honlapján megerősítette a férfi halálát, valamint azt, hogy többen megsebesültek, amikor rendőrök - szerinte vaktában - lövöldözni kezdtek. Egyes szemtanúk hat halottról számoltak be.

A Free Tibet szerint a tüntetés válasz volt több, "Tibetnek szabadságra van szüksége" feliratú röpcédulákat osztogató tibeti őrizetbe vételére.

Kína állítása szerint "békésen szabadította fel" Tibetet 1951-ben, és az elszigetelt, szegény régió gazdasági fejlesztésével javított a tibetiek helyzetén, akik azonban vallásuk és kultúrájuk elnyomását kérik számon a kínaiakon. 

Rovatok