Index Vakbarát Hírportál

Irán tiltakozik az embargó miatt

2012. január 24., kedd 16:44

Az iráni külügyminisztériumba kérették kedden az EU-elnökséget ellátó Dánia teheráni nagykövetét, hogy tolmácsolják neki Irán tiltakozását az EU új szankciói miatt. Az Európai Unió hétfőn döntött úgy, hogy július 1-jéig úgynevezett késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, a teheráni központi bankot pedig szankció alá helyezi, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni vitatott nukleáris programját.

Ali Asgar Hadzsi iráni külügyminiszter-helyettes elmondta a dán nagykövetnek, hogy Teherán „erőteljesen tiltakozik az illogikus döntés ellen". Szerintük az iráni nép már többször bizonyította, hogy nyomás és elnyomó intézkedések hatására se mond le törvényes és indokolt jogairól, és így lesz ez a jövőben is.

Úgy vélte, hogy az EU-t terheli a felelősség átgondolatlan és válságot okozó döntése következményeiért. Teherán korábban kilátásba helyezte, hogy olajexportját sújtó büntető intézkedések esetén lezárja a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül a perzsa-öböli országok olajának nagy részét szállítják.

Az Európai Unió által elrendelt olajembargó nem lesz komoly hatással az Iszlám Köztársaság gazdaságára, mondta szintén kedden Hejdar Moszlehi, az iráni hírszerzési miniszter. Szerinte az embargó nem jelent fenyegetést az országra, sőt Irán ezt lehetőségnek tekinti, mert így függetleníteni tudja magát a külső világtól.

A nemzeti olajtársaság, a NIOC közleményében ehhez hozzátette, a vállalatnak nem fog nehézséget okozni, hogy új vevőket találjon.

Rovatok