Index Vakbarát Hírportál

Túszokat szabadítottak ki Szomáliában

2012. január 25., szerda 10:48

Sikeres túszszabadítási akciót hajtott végre az Egyesült Államok hadserege Szomáliában. Az októberben kalózok által elrabolt amerikai Jessica Buchanant és a dán Poul Hagen Thistedet helikopteren menekítették ki, miután az értük küldött kommandós alakulat tűzharcba keveredett a fogvatartóikkal. Az AP hírügynökség értesülései szerint kilenc kalózt öltek meg, míg a túszok sérülés nélkül megúszták az akciót.

A két fogoly a Dán Aknamentesítő Csoport tagja volt és munkájukat végezték, amikor a szomáliai Galkayo városa közelében kalózok ütöttek rajtuk. Az amerikai beavatkozás szokatlan abból a szempontból, hogy míg hajók védelmében aktívan fellépnek, addig a kalózok bázisait ritkán támadják meg.

A túszok kiszabadítását a Dán Menekültügyi Tanács tárgyalásos úton próbálta elérni október óta, de próbálkozásaik nem jártak sikerrel. A mostani bejelentésük szerint Buchanan és Thisted biztonságos, de meg nem nevezett helyen vannak. Ez a hely egyébként valószínűleg a Lemonnier bázis Dzsibutiban, ami a legnagyobb amerikai támaszpont a térségben.

A Reuters szerint a mostani akciót leszámítva további külföldi foglyokról lehet tudni Szomáliában, például Haradheere és Hobyo városok környékén. Nemzetiségüket tekintve indiai, dél-koreai, dán és fülöp-szigeteki tengerészekről, illetve egy angol turistáról és egy amerikai újságíróról van szó. Az újságíró szabadon engedéséről most is tárgyalások folynak.

Rovatok