Index Vakbarát Hírportál

Vörösfélholdas autóban lőtték le a szervezet főtitkárát

2012. január 26., csütörtök 06:49

Megölték szerdán a szíriai Vörös Félhold humanitárius szervezet főtitkárát, miközben Damaszkuszból utazott haza egyértelmű jelzést viselő autón.

Abdar-Razzák Dzseiro, aki egyúttal a Vörös Félhold Idlíb városban működő csoportjának a vezetője, Damaszkuszban egy tanácskozáson vett részt. A 67 éves Dzseiro korábban az idlíbi kórház vezetőjeként dolgozott.

Beatrice Megevand-Roggo, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, (ICRC) közel- és közép-keleti műveleteiért felelős vezetője kijelentette, hogy "nagyon mélyen elítélik" a gyilkosságot függetlenül annak körülményeitől.

A szíriai vörös félhold elnöke hivatalosan kérte a hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot a történtek felderítésére. A szíriai állami televízió híradójában az hangzott el, hogy "terroristák követték el a gyilkosságot".

Jelenleg a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az egyetlen nemzetközi szervezet, amelynek segélymunkásai vannak Szíriában. Tavaly szeptemberben egy helyi önkéntesét megölték, három másikat pedig megsebesítették Homsz városban, ahol tüzet nyitottak mentőautójukra.

Beatrice Megevand-Roggo, aki a napokban tért vissza Genfbe egy Szíriában, Jemenben és Libanonban tett kéthetes látogatásról, elmondta, hogy a zaklatások és ellenőrzések miatt a mentők és az orvosi személyzet nem jutnak el a sebesültekhez Szíriában, s emiatt életek vesztek el. Többször előfordult, hogy a vörös félhold mentőautóira rálőttek, és önkéntesek sebesültek meg. Hozzátette, hogy a kormányellenes tüntetések békésnek indultak, de mostanra általánossá váltak az erőszakos cselekmények, mivel sok fegyver halmozódott fel az országban, és sok ember használja is ezeket.

Navi Pillay, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerdán elismerte, hogy a világszervezet már nem tud pontos adatokkal szolgálni a szíriai elnyomás áldozatairól. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy korábbi információik szerint ötezer ember vesztette életét a tüntetések kirobbanása, azaz 2011 márciusa óta. "Ez most már több" - mondta Pillay, hozzátéve, hogy "nehézségekbe ütköznek" a megbízható adatok összegyűjtésében, mert "bizonyos övezeteket teljes egészében lezártak, például Homszban".

Eközben a kanadai kormány bejelentette, hogy újabb szankciókkal sújtotta a szíriai rendszert. Befagyasztotta négy bank és három kőolajipari társaság kanadai kintlévőségeit, valamint huszonkét személy, alapvetően a szíriai biztonsági szolgálatok vezetői, esetében ugyanezt az intézkedést még beutazási tilalommal is megtoldotta. Kanada immár összesen 108 személyt és 38 társaságot tett fel a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével együttműködők feketelistájára.

Rovatok