Index Vakbarát Hírportál

Banánnal dobálták meg a szlovák parlamentet

2012. január 27., péntek 16:53

Nem elérhető a Penta honlapja, mióta a Penta pénzügyi csoport, a Prima banka és a Dôvera egészségbiztosító ellen egy korábbi bejelentés után támadást indított pénteken az Anonymous hackercsoport. A hackertámadást pénteken 15 órára hirdették meg, támogatva azt a tiltakozó akciót, amelyet ugyanekkor kezdtek el Pozsony belvárosában. A SME szlovák portál képes riportja szerint a tüntetésen nyolcszázan vettek részt, többen gorillának öltöztek. Később a szlovák parlament épületét banánnal dobálták meg. Később a több ezresre duzzadt tömeg áttörte a parlamentet védő kordont, és közben azt kiabálták, hazaárulás, írja a hírek.sk. Képek itt>>>

Martin Danko, a Penta Investments szóvivője korábban közölte, hogy nem hoznak speciális intézkedéseket, mert a honlapjuk folyamatos védelem alatt áll. A honlap mégis több órával hamarabb elérhetetlenné vált, mint ahogy azt a hackerek megígérték.

Az Anonymous a Penta mellett a szerinte a Gorilla-ügybe legjobban belekeveredő SDKÚ és Smer pártok honlapját is elérhetetlenné tette.

A Penta és a Gorilla-ügy

A tiltakozó akciók azután kezdődtek, hogy az elmúlt hetekben lázba hozta Szlovákiát a Gorilla-ügy.

A Gorila és Gorila 1 fedőnevű, állítólagos titkosszolgálati dokumentumokból az derül ki, hogy az elmúlt tíz évben kormányzó – különböző pártállású – politikusok mind Szlovákia egyik legbefolyásosabb cégbirodalmának, a Pentának a befolyása alatt álltak. A dossziék olyan lehallgatások leiratait tartalmazzák, amelyeket állítólag a titkosszolgálat, a Szlovák Információs Szolgálat végzett 2005 és 2009 között egy pozsonyi „konspirációs lakásban”, a Vazovova utcában.

Ezen a helyszínen találkozgattak a Penta emberei a legkülönbözőbb kormánypárti és ellenzéki politikusokkal.

Rovatok