Index Vakbarát Hírportál

Újra tárgyal az ENSZ Iránnal atomügyben

2012. január 27., péntek 15:58

Több mint három év után Teheránban újra tárgyalni fognak vasárnap az ENSZ Atomenergiaügyi Hivatalának ellenőreivel. Irán ezzel azt a vádat akarja cáfolni, hogy titkos atomfegyver-programot folytat.

Vasárnap három napos tárgyalásra érkeznek Teheránba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei – írta meg a Guardian. Az elmúlt egy évben most jött létre először diplomáciai kapcsolat Irán és az atomenergia-programját veszélyesnek tartó nyugat között, mióta az USA és az Európai Unió külügyminiszterei olajembargót és pénzügyi szabályozást terveznek Irán ellen.

Az ellenőrök az atomprogram olyan kulcsfontosságú tudósaival akarnak beszélni, akikről feltételezik, hogy részt vettek korábban fegyverkísérletekben. Irán azt állítja, hogy csak tudományos munkákat folytatnak, valamint a lakosság energiaellátását akarják megoldani az atomprogrammal.

A közelgő tárgyalásokat azért is fogja nagyobb figyelem kísérni, mert amennyiben kudarcba fulladnak, a nyugati országok növelhetik a nyomást Iránon, és további büntető intézkedéseket is elindíthatnak. Diplomaták és elemzők nem várnak nagy áttörést az ellenőrzéstől.

Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök csütörtökön azt mondta, hogy kész széleskörű nemzetközi tárgyalásokat kezdeni, de Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ezt az iszlám állam részéről semmilyen formális lépés nem támasztotta alá.

Rovatok