Index Vakbarát Hírportál

Kadmium szennyezéssel küzd Kína

2012. január 30., hétfő 16:06

Több mint egymillió ember került veszélybe Kínában Kuanghszi (Guangxi) tartományban, ahol súlyos kadmium szennyeződés történt a Liu folyónál. A súlyos természeti katasztrófával fenyegető balesetért felelős gyárakat és bányákat leállították, de a kadmium koncentráció még mindig nagyon magas.

Liuzhou városában és tőle északra a folyó mentén figyelmeztették a hatóságok a lakosokat, hogy ne igyanak a folyóból származó vízből. Egyes szakaszokon a kadmium koncentráció nyolcszorosa az egészségügyi határértékekben meghatározottaknak. A kadmium mérgezés súlyosan károsíthatja az emberek tüdejét és veséit.

A Guardian információi szerint a szivárgás felfedezése óta napi 300 tonna nátrium-hidroxidot és egyéb anyagot öntöttek a folyóba, amivel a kadmium megkötését és eltávolítását akarják lehetővé tenni. Egyes helyeken egyszerűbb megoldásként a folyó duzzasztógátjait nyitották meg, hogy a nagyobb vízmennyiségben gyorsabban oldódjon fel a mérgező anyag.

A szennyeződés elhárításán egyszerre több ezer rendőr, katona és tűzoltó dolgozik, de ez nem akadályozta meg kisebb fajta lakossági pánik kitörését. Vannak bevásárlóközpontok, ahol már felvásárolták az összes palackozott vizet. A kínai hatóságok most azzal nyugtatják a kedélyeket, hogy biztosítják a palackozott ivóvízből a készletek folyamatos feltöltését.

Rovatok