Index Vakbarát Hírportál

Megostromolta Damaszkusz külterületeit a hadsereg

2012. január 30., hétfő 14:08

Kaotikus hétvégén van túl Szíria. Több városban is összecsaptak a tüntetők és a Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei a kormányerőkkel, Damaszkusz egyes negyedeinél igazi katonai ostromot folytatott a hadsereg. Egyedül a vasárnap elhunytak száma országszerte elérte a hatvannégyet.

Hétfőn a biztonsági erők újabb hat tagja halt meg összecsapásokban az ország déli részében, a Deraa tartományban fekvő, Hirakban, valamint az állami média szerint egy „terrorista csoport” szabotázsakciót hajtott végre Homsznál, a libanoni határ közelében húzódó gázvezeték ellen.

A kormányellenes felkelők ezekkel az akciókkal válaszoltak a kormányerők damaszkuszi támadására, miután a hadsereg hétfőre virradóra visszafoglalta a főváros keleti elővárosait. A Reuters hírügynökségnek az egyik ellenzéki aktivista azt mondta a körzetből, hogy a katonaszökevényekből alakult Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei „taktikai visszavonulást hajtottak végre."

A harcok a hétvégén újultak ki. Az al-Dzsazíra értesülései szerint Damaszkuszban és környékén legalább 16-an, Hamában 15-en, Homs városában 19-en, Deraaban négyen vesztették életüket vasárnap. A leghevesebb küzdelem a fővárosnál volt, ott kétezer katona és ötven páncélos vonult be több külvárosi kerületbe több órás előkészítő bombázás után.

A folytatódó harcok mellett egyre jboban nő a nemzetközi közösségen a nyomás, hogy valahogy lépjenek közbe. Az ENSZ számításai szerint már 5400 civil áldozata van a hónapok óta tartó erőszaknak, míg az állításuk szerint fegyveres bandák ellen harcoló szír kormány szerint ők 2000 rendőrt, katonát és rendfenntartót veszítettek.

A tüntetők legalapvetőbb követelése, hogy Bassár el-Aszad elnök távozzon a hatalomból, de ő makacsul ragaszkodik posztjához. Az ENSZ eddig nem tudott Szíriát elítélő komoly szankciókat hozni, ugyanis az arab államok egyre nagyobb felháborodása ellenére Oroszország továbbra is ellenzi a keményebb lépéseket.

Az Öböl menti monarchiák besokalltak

A történteket megelégelve az Arab Liga szombaton bejelentette a szíriai megfigyelő missziójának a felfüggesztését. A 22 államot tömörítő szervezet a hirtelen megszaporodó erőszakkal is indokolta a döntését. Az országban szétszórt megfigyelők Damaszkuszban gyülekeznek, egyesek a helyszínen maradnak, mások hazatérnek a delegáló országokba.

Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov értetlenségét fejezte ki, szerinte a megfigyelőknek folytatniuk kellene munkájukat. Kuvait, vagy Omán ugyanakkor már másfél hete jelezték, hogy nincs értelme az Arab Liga decemberben indult küldetésének, mert az erőszak csak tovább fokozódott.

Sürgeti a cselekvést, hogy egyesek szerint a hétvégi harcok is annak tudhatók be, hogy Aszad elnök addig akar leszámolni a lázadókkal, míg nem lép aktívan közbe a külvilág, illetve nincsenek a helyszínen a külföldi megfigyelők.

Felekezetek közti harc is lehet

A BBC egy riporterének sikerült bejutnia az országba, ahol a különböző vallási és az etnikai csoportok közti bizalmatlanság erősödését tapasztalta. Aszad elnök élvezi az alaviták (a síita iszlám egy ága) támogatását és sok keresztény és drúz is inkább őt látná hatalmon, mint a főleg szunnita muzulmánokból álló felkelőket. A folyamatos bizonytalanság a kurdokat is feltüzelheti, akik mindig szívesen látnák jogaik növelését.

A fentiek szerint, ha sikerül is megdönteni a jelenlegi szíriai rezsimet, lehet hogy már akkor is túl késő lesz. Kialakulhat egy olyan jellegű vallási és etnikai szempontból megosztó polgárháború, mint Líbiában a nyolcvanas években, és akkor akár évekig nem heveri ki az ország a harcokat.

Rovatok