Index Vakbarát Hírportál

Szomáliában betiltották a Vöröskeresztet

2012. január 30., hétfő 19:28

Betiltotta az uralma alatt álló területen a Vöröskereszt tevékenységét a szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia hétfőn, és azzal vádolta meg a nemzetközi segélyszervezetet, hogy romlott ételt tartott a raktáraiban.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló milícia közölte, hogy a (helyi nevén) Vörös Félhold "többször is elárulta a nép belé vetett bizalmát, és az elmúlt hetekben hamisan vádolta meg a harcosokat azzal, hogy akadályozzák az élelem kiosztását".

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság harminc éven át működött a polgárháborús Szomáliában, s főként gyógyszerhez, élelemhez és ivóvízhez juttatta a rászorulókat. Január 12-én felfüggesztette az élelemosztást mintegy 1,1 millió embernek, mert - mint közölte - a fegyveresek az egyik tartományban leállították 140 teherautónyi szállítmányát.

A Shabaab az ország központi és déli területein aktív. Hétfői közleményében azt állította, hogy az ott lévő raktárak ellenőrzése alapján kiderült, hogy a felhalmozott élelemnek néha 70 százaléka is "romlott, emberi fogyasztásra alkalmatlan", ezért 2000 tonnányit elégettek belőle.

A Vöröskereszt afrikai szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírt.

Rovatok