Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a Zetas klán egyik mészárosát

2012. január 31., kedd 07:58

Rendőrkézre került a mexikói Los Zetas drogklán egyik veszélyes bérgyilkosa, aki hetvenöt ember meggyilkolásában való részvételét ismerte be vallomása során – jelentették be a hatóságok.

A Los Zetas a hét nagy mexikói drogkartell közül a legerőszakosabb, véres harcokat vív más bűnszövetkezetekkel a befolyási övezetekért.

A még január 20-án elfogott bérgyilkos – Enrique Aurelio Elizondo, becenevén az Arab – beismerte, hogy Nuevo León állam északi részén több gyilkosságban vett részt – jelentette be Jorge Domene, a mexikói nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Számos olyan akcióban vett részt, amelyek során buszokat tartóztattak fel, és tucatjaival mészárolták le az utasaikat, akik feltételezésük szerint az egyik rivális bűnszövetkezethez, a Golfo (Öböl) kartellhez tartoztak.

A hatóságok azt gyanítják: Elizondo gyilkosságainak csak egy részét ismerte be, és áldozatainak száma valószínűleg meghaladja a százat.

A Los Zetas eredetileg az Öböl kartell fegyveres szárnyaként született, de 2010 márciusában kivált a bűnszövetkezetből és önállósította magát, kegyetlen akciókkal vonva ellenőrzése alá az ország egyes régióit.

Nueva León államban tavaly kétezer ember halt meg a bűnbandák háborújában,az eltűntek száma csaknem háromszáz.

Rovatok