Index Vakbarát Hírportál

Nem hibáztak Etiópiában a magyar kutatók

2012. február 1., szerda 17:52

A jelenlegi információk szerint nem hibáztak az Etiópiában megtámadott, részben magyarokból álló turistacsoport tagjai – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerdán. A kutatók nem egy elhagyatott helyre merészkedtek be, hiszen a táborban korábban már sokan megfordultak. Mint elmondta, a csoport tagjai vittek magukkal fegyveres kísérőt, de lehet, hogy nem eleget.

Hajdu János szerint nem lehet tudni, hogy milyen összefonódás van a helyi csoportok között.

Az etiópiai támadás magyar halottjait szerda reggel szállították haza. Hajdu János ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a két áldozat földi maradványait az Igazságügyi Orvostani Intézetbe szállították, ahol már elkezdődtek a vizsgálatok. A holttesteket ezután adhatják ki a családoknak.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán közölte, hogy Orbán Viktor kormányfő utasításának megfelelően az etiópiai terrortámadás magyar túlélőinek a hazautaztatását követően szerda reggel a merényletben elhunyt két magyar állampolgár holttestét is hazaszállították. A koporsók kirakását és elszállítását a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a TEK és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték.

A turistacsoportot január 17-én ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét.

Rovatok