Index Vakbarát Hírportál

Páncélos gázolt el egy szenegáli tüntetőt

2012. február 1., szerda 02:32

Könnygázzal és lövésekkel oszlatta szét a szenegáli fővárosban a rendőrség az Abdoulaye Wade leköszönő államfő elnökjelöltsége ellen tüntető tömeget, legalább egy tüntető meghalt a rendőrattakban, helyi médiajelentések szerint egy páncélozott rendőrségi jármű gázolt át rajta.

A szenegáli alkotmányos tanács a múlt héten erősítette meg a februári elnökválasztáson induló jelöltek korábban közzétett listáját - köztük a 85 éves Abdoulaye Wade indulását - mire már szombaton zavargások törtek ki Dakarban és vidéken, akkor egy rendőr meghalt, többen megsebesültek.

A keddi tüntetésen akkor avatkozott be a rendőrség, amikor a több száz fős tömeg a dakari elnöki palota felé akart vonulni.

Az afrikai ország alkotmányát megváltoztatták azután, hogy Wade 2000-ben hivatalba lépett. Ennek értelmében Szenegálban két mandátumot tölthet hivatalban az államfő. Wade azonban azzal érvel, hogy a változtatás nem visszamenőleges hatályú, s amikor őt először megválasztották, még nem volt korlátozás.

Szenegál az egyetlen nyugat-afrikai ország, ahol nem volt államcsíny a gyarmati korszak lezárulta után. A február 26-i elnökválasztást elemzők úgy tekintik, mint a társadalmi béke fokmérőjét a többségében muzulmánok lakta országban. Bírálói szerint Wade, aki 26 évet töltött az ellenzék soraiban, s négy elnökválasztást veszített el, mire hatalomra jutott, nem sokat tett államfőként a szegénység enyhítéséért.

Rovatok