Index Vakbarát Hírportál

Iránnak négy atombombára elegendő uránja van

2012. február 2., csütörtök 17:07

Iránnak négy atombomba előállításához elegendő dúsított uránja van – jelentette ki csütörtökön az izraeli katonai hírszerzés főnöke.

Aviv Kohavi vezérőrnagy egy stratégiai kérdésekről tartott találkozón elmondta, hogy a hírszerzés tudomása szerint Irán több mint 4 tonna 3,5 százalékosra dúsított és csaknem 100 kiló 20 százalékos dúsítottságú urániumot halmozott fel. A nukleáris bomba előállításához 90 százalékosra dúsított urániumra van szükség, de ahhoz könnyebben el lehet jutni a 20 százalékosra dúsított urántól, mint elérni a 20 százalékot.

"Attól a pillanattól kezdve, hogy (Ali) Hamenei (ajatolláh, Irán legfőbb vallási vezetője) utasítást ad az első nukleáris fegyver előállításának felgyorsítására, becsléseink szerint körülbelül egy év alatt elvégzik a feladatot"  fogalmazott Kohavi. Szakértők szerint ahhoz, hogy a robbanószer után valaki nukleáris robbanófejjel ellátott rakétát állítson elő, még további egy-két év szükséges.

Irán határozottan tagadja, hogy nukleáris programja katonai célú lenne, fegyver előállítására irányulna. Teherán állítja, hogy a 20 százalékosra dúsított uránt üzemanyagnak szánja egy kutatóreaktorhoz, amelyben rákbetegek kezeléséhez szükséges izotópokat akar előállítani. Nyugati szakértők kételkednek abban, hogy Iránnak megvan ehhez a képessége.

Rovatok