Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a francia szcientológusokat

2012. február 2., csütörtök 14:54

Bűnszövetkezetben elkövetett csalásért összesen 600 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a párizsi fellebbviteli bíróság a Szcientológia Egyház két legjelentősebb franciaországi szervezetét, megerősítve a több mint két évvel ezelőtt meghozott elsőfokú ítéletet.

Az úgynevezett Spirituális Egyesület 400 ezer eurós, annak könyvesboltja pedig 200 ezer eurós (58,4 millió forint) pénzbüntetést kapott. A csalást irányító Alain Rosenberget két év felfüggesztett börtönre és 30 ezer (8,7 millió forint) eurós pénzbüntetésre ítélték. Összesen hat szcientológus kapott pénzbüntetést, amiért magas pénzösszegeket csikartak ki az egyház tagjaitól. Ez az első alkalom, hogy nemcsak a csalást elkövető személyeket, hanem szervezetként a Szcientológia Egyházat is elítélték jogerősen Franciaországban.

„Történelmi döntés született” – jelentette ki Olivier Morice, a szektás elhajlások ellen küzdő egyesület, az Unadafi jogi képviselője az ítélethirdetést követően. „Még csak az elején vagyunk a szcientológia elleni jelentős döntéseknek, amelyek akár a betiltásig, sőt a feloszlatásig is elvezethetnek.”

A védelem az elsőfokú ítélet megsemmisítését próbálta elérni, arra hivatkozva, hogy a bíróság megsértette a valláshoz való jogot és az egyesülési jogot. Ezért a fellebbviteli eljárásban tucatnyi alkotmányossági kérdésről folyt vita, de a bíróság minden kifogást elvetett.

Az egyházat még 1998 decemberében jelentette fel csalásért egy nő, akit eredetileg ingyenes személyiségteszttel kerestek meg szcientológusok. A feljelentő végül több mint 30 ezer eurónak megfelelő francia frankot fizetett ki könyvekre, tanfolyamokra és egy elektropszichométerre, azaz az E-méterre, amely a vizsgált személy szellemi állapotának változásait hivatott mérni. A perben egy másik panaszos és a gyógyszerészkamara is felperesként szerepelt.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard sci-fi-szerző 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az USA-ban. A Szcientológia Egyház adatai szerint a szervezet jelenleg a világ 159 országában működik több mint 10 millió taggal. Franciaországban, ahol egy 1995-ös parlamenti bizottsági jelentés szektának nyilvánította, 45 ezer a tagok száma.

A szcientológia vallásként való besorolása sok országban váltott már ki vitát, számos nyugati állam – például Németország, vagy Nagy-Britannia – nem ismeri el annak. Sokan egyszerű átverésnek tartják az egész mozgalmat, amiben különböző, leginkább a piramisjátékra hasonlító módszerekkel a tagok pénzét próbálják elnyerni, vagy bizalmas információkat megszerezve a belépő embereket zsarolni.

Rovatok