Index Vakbarát Hírportál

Kínos-komikus megemlékezés Iránban

2012. február 2., csütörtök 12:39

Három papírkartonból kivágott figurának a teheráni repülőtéren való végig parádéztatásával ünnepelték Iránban a már elhunyt Ruhollah Khomeini ajatollah egykori hazatérésének harmincharmadik évfordulóját.

 

Khomeini ajatollah 1979 február 1-jén tért vissza Teheránba külföldi száműzetése után. A nap fordulópontnak tekinthető a modern Irán történetében, ekkor jelentette be, hogy nem támogatja az iráni sah helyét átvevő ideiglenes kormányt. Az év végére Khomeini már az ország vitathatatlan vezetője volt és megalakult a máig fennálló Iráni Iszlám Köztársaság.

Több mint három évtizeddel később a megemlékezési rendezvény nem biztos, hogy kellő komolysággal kezelte a helyzetet. Az esemény során felállították Khomeini életnagyságúnál nagyobb mását, azt körbehordozták, mindeközben a katonaság tisztjei ünnepélyesen szalutáltak és a háttérben egy rezesbanda játszott.

Hogy miért ennek a sajátos, de kétségkívül emlékezetes módját választották Khomeini megörökítésének az rejtély. A megfestett ajatollah komor arckifejezését nézve mindenesetre nehéz elképzelni, hogy legalább egy-két résztvevő ne mosolygott volna magában.

Rovatok