Index Vakbarát Hírportál

Tömegverekedés lett a temetésből

2012. február 2., csütörtök 13:44

Legalább harmincan sebesültek meg az Algírtól 340 kilométerre nyugatra fekvő Tiaretben egy a helyiek és a rendvédelmi erők közötti összetűzésekben. A tömeg egy magát felgyújtó férfi temetésére gyűlt össze.

Az erőszakos cselekmények Hisám Gaszem temetése után, kedden délután kezdődtek és szerdára virradóra is folytatódtak, sőt két szomszédos településre is átterjedtek, ahol a fiatalok több utat eltorlaszoltak és számos középületet kifosztottak. A kiérkező rendőröket több száz fiatal dobálta meg kövekkel, mire a rendőrök könnygázzal válaszoltak.

Hisám Gaszem szemüvegárus hétfőn halt bele sérüléseibe az oráni kórházban, ahová az után került, hogy január 26-án leöntötte magát benzinnel és felgyújtotta magát. Előzőleg a város egyik negyedében összetűzésbe került egy rendőrrel, aki felrúgta az állványát.

Algériában januárban elszaporodtak az önégetési kísérletek, az önégetők között gimnazisták is vannak. Az algériai sajtó több tucatnyi kísérletről számolt be, azt nem tudni, mennyi végződött közülük halállal. Ismeretes, hogy egy hasonló eset váltotta ki 2010 decemberében a szomszédos Tunéziában az első arab forradalmat, amely tavaly január 14-én elűzte Zin el-Abidin ben Ali elnököt.

Rovatok