Index Vakbarát Hírportál

Moszkva megvétózná az ENSZ határozatát?

2012. február 3., péntek 00:15

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nagykövetei közel állnak ahhoz, hogy kompromisszumra jussanak a szíriai vérontás megakadályozását célzó határozatról - erről beszélt csütörtökön a testület soros elnökségét betöltő Togo ENSZ-nagykövete. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint Oroszország mindazonáltal vétót emelne, ha már pénteken szavazásra bocsátanák a tervezetet.

A BT-tagok csütörtökön zárt ajtók mögött egy olyan új szövegtervezetről egyeztettek, amely figyelembe veszi az orosz álláspontot és nem szólít fel nyíltan a szíriai elnök lemondására. A BT új határozattervezete teljes támogatásáról biztosítja az Arab Liga január 22-i döntését arról, hogy meg kell könnyíteni egy politikai átmenet kialakítását, amely egy demokratikus, többpárti politikai rendszerhez vezet. Márpedig a liga béketerve felszólítja Bassár el-Aszad elnököt, hogy adja át a hatalmat helyettesének.

Ám annak érdekében, hogy a BT-határozat mögé Oroszország is felsorakozzon, a mostani egyeztetésre benyújtott tervezetben már nem szerepel nyíltan az az utalás, hogy Aszadnak le kellene mondania uralmáról. A legújabb változatból hiányzik a felszólítás az új nemzeti egységkormány alakítására is, továbbá elhagyja az Arab Liga másik követelését is a szabad választások megtartásáról.

A módosított szövegből kimaradt az a bekezdés is, amely felszólítja az ENSZ-tagállamokat, hogy akadályozzák meg a Szíriába irányuló fegyverszállításokat. Oroszország az arab állam egyik fő fegyverszállítója - ennek története még a szovjet időkre nyúlik vissza. Az orosz védelmi miniszterhelyettes csütörtökön aláhúzta: Moszkva továbbra is ad el fegyvereket Szíriának, s ezzel nem szegi meg egyetlen nemzetközi kötelezettségét sem.

Egyelőre nem világos, az engedmények elegendőek-e ahhoz, hogy megszerezzék Oroszország támogatását. Egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata szerint Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a BT ülésén közölte, hogy Moszkva vétót emelne a határozat ellen, ha azt már pénteken szavazásra bocsátanák. Az orosz vezetés korábban azt közölte, hogy az Arab Liga béketerve a rendszerváltást is tartalmazza, és Moszkva nem támogat olyan BT-határozatot, amely nyíltan pártfogolná a liga tervét.

Rovatok