Index Vakbarát Hírportál

Az egyház áldozatairól tanácskoznak a papok Rómában

2012. február 6., hétfő 20:46

A papok által kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális bűncselekmények problémájáról kezdődött hétfőn négynapos egyházi konferencia Rómában. A gyógyulás és a megújulás felé című tanácskozás nyitó napján felolvasták XVI. Benedek üzenetét.

XVI. Benedek reményét fejezte ki, hogy a találkozó „megfelelő választ ad a kiskorúakon elkövetett visszaélések tragédiájára...erőteljes védelmet és támogatást nyújtva az áldozatoknak". A pápa az egyházban minden szinten mély megújulást szorgalmazott.

A konferencián 110 püspöki konferencia küldöttei, 30 szerzetesrend elöljárói, közel nyolcvan kánonjogász és pszichiáter vesz részt. A rendezvény a visszaélések problémájára kíván választ adni az egyház által megállapított keretek között – nyilatkozta az Adnkronos olasz hírügynökségnek Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A Vatikáni Rádió értesülései szerint a magyar egyházat Ternyák Csaba egri érsek képviseli a tanácskozáson.

Távképzési centrumban gyógyítanák az áldozatokat

A szimpózium lezárásakor kezdi el tevékenységét a Pápai Gergely Egyetem pszichológiai intézete által létrehozott gyermekvédelmi központ. A több egyházi intézmény támogatását élvező távképzési centrum székhelye Münchenben lesz. Célja a gyors és hatékony segítségnyújtás az egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélések kezelésére, mindenekelőtt az áldozatok meghallgatását és a gyógyulást szem előtt tartva. A központ számára a finanszírozást három évre biztosították.

A szimpózium és a központ annak a programnak a része, amelyet a katolikus egyház többek között az Egyesült Államokban 2002-ben, Írországban 2009-ben kirobbant pedofília-botrányok után indított. A pápa 2010-ben írt levelet az ír katolikusoknak, a Hittani Kongregáció 2011-ben körlevélben szólította fel a világ összes egyházmegyéjét arra, hogy egy éven belül irányelveket dolgozzanak ki a visszaélések ellen.

Joseph William Levada bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa elmondta, hogy az utóbbi tíz évben a kongregáció több mint négyezer, papok által kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésről értesült.     "A szimpózium nagy lehetőség a kölcsönös meghallgatásra és a konfrontációra egy súlyos és globális jelenséggel szemben, amely nem csak az egyházra korlátozódik" - nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Fortunato Noto atya, a Meter pedofíliaellenes egyesület alapítója. "Az áldozatok nem bosszút akarnak, hanem valódi, igazi, nem álszent igazságtételt" - tette hozzá Noto.

A szimpóziumon felszólal egy áldozat is.

Rovatok