Index Vakbarát Hírportál

Hat éve repedt az átszakadt gát

2012. február 6., hétfő 17:34

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Bulgáriában, miután több folyó is kilépett medréből. Az érintett térségekben rendkívüli helyzetet rendeltek el.

Haszkovo város vezetése feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Biszer melletti gátszakadás miatt. A nyomozás már megkezdődött, azt kell kideríteni, hogy mi okozta a gátszakadást, ki a felelős ezért.

A jelentések szerint az Ivanovo tónál lévő gát meg volt repedve és ezt már hat éve lehet tudni. A mostani gátszakadás elöntötte Biszer falut, legalább három ember halálát okozva. A különböző hatóságok közötti vita vezetett odáig, hogy nem javították meg ennyi idő alatt sem a gátat. A polgármester azt állítja, hogy többször is felhívták az illetékes hatóságok figyelmét a repedésekre. Mihail Liszkov azt mondja, hogy állami tulajdonban van a tó és a gát is. Anjo Angelov miniszter azonban ezt tagadja.

Nyolc halott

Közben a térségben az áradások miatti halálos áldozatok száma már nyolcra emelkedett. Biszer falun kívül még három másik helyen áradtak meg a folyók a sok csapadék miatt, ezek Sztojkovo, Rodopi és Dinevo. Ivóvíz nincs a környéket, mert a víz elárasztotta a kutakat is. Utak és szántóföldek is víz alá kerültek.

További hat falut ürítenek ki, Biszerből 120 embert evakuáltak eddig. Nehezíti a mentést, hogy az E-80-as főút le van zárva, mert Oludere folyó is kiöntött, elárasztva Harmanli városának legalacsonyabban fekvő részeit. A rendőrség nem enged a városba autókat. Az egész városban nincs áram. Az evakuáltakat emiatt nem tudják a térség legnagyobb városába vinni, ehelyett Harmanli és Szvilengrad felé irányítják őket.

Az Isztambulból Belgrádba tartó vonat is elakadt, a vonaton utazókat elszállásolták. A vonat egyelőre nem tud továbbmenni, Szvilengradban vesztegel. Szvilengradban sem múlt el a veszély, a Marica folyó szintje olyannyira megemelkedett, hogy félő, elönti a várost. Így is elöntött több utat. Még reggel kiürítettek egy óvodát, mely közbetlenül a folyó partja mellett van. A délutáni órákban a folyó apadni kezdett.

Egyelőre elmúlt a közvetlen veszély a térségben, de szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a térség négy nagy folyójának a vize tovább emelkedhet, mert nagyon sok csapadék esett az elmúlt időszakban.

Rovatok