Index Vakbarát Hírportál

Mészárlással fogadják az orosz külügyminisztert Szíriában

2012. február 7., kedd 10:57

Már több mint háromszáz ember halt meg a hét vége óta a szíriai Homsz városban, melyet folyamatosan tűz alatt tartanak a kormányerők. A várost, annak is elsősorban Baba Amr nevű negyedét nehéztüzérség támadja.

A hivatalos álláspont szerint külföldi terroristacsoportok tagjai ellen indították a támadást. Helyszíni beszámolók szerint ugyanakkor elsősorban civilek az áldozatok.

"Egész nap a sebesültek és haldoklók jajgatását hallgatjuk. Mindennel lőnek ránk, pedig már nincs is ellenállás" - mondta egy helyi férfi a Guardian tudósítójának. A BBC riportere szerint az emberek éjjel mernek csak előjönni eltemetni a halottakat, de akkor is lőnek rájuk.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szíriába érkezett egy diplomáciai küldöttség élén, hogy a szír vezetéssel tárgyaljon. Lavrovot ünneplő tömeg, szír és orosz zászlóerdő fogadta.

Az oroszok szerepe kulcsfontosságú lehet az ügyben, mivel Oroszország és Kína is határozottan ellenzi az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy Szíriát elítélő határozat szülessen, és az Arab Liga béketervét is elutasítják. Oroszország Szíria legfontosabb fegyverbeszállítója, az oroszok egyetlen Földközi-tengeri kikötője pedig a szír Tartus városban van.

Hétfőn az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is visszahívta nagyköveteit Szíriából, hogy így tiltakozzanak az erőszak ellen.

A tizenegy hónapja tartó felkelésben emberi jogi szervezetek szerint már több mint 5400 ember halt meg.

Rovatok