Index Vakbarát Hírportál

Kétnapos általános sztrájk Görögországban

2012. február 9., csütörtök 21:37

Általános sztrájkot hirdettek péntekre és szombatra a görög szakszervezetek, így tiltakozva az újabb megszorítások ellen, amelyeket a további milliárdos hitelcsomag fejében fogadott el a kormány.

A munkabeszüntetésre a két legnagyobb szakmai tömörülés, az ADEDI és a GSZEE, valamint a kommunista PAME szakszervezet szólította fel az ország munkavállalóit. Csütörtök este már mintegy 8000 baloldali szimpatizáns tüntetett a görög főváros utcáin a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank által kikényszerített intézkedések ellen. A megszorítások köszött szerepel a minimálbér 22 százalékos csökkentése, 15 ezer közalkalmazott elbocsátása, valamint a nyugdíjkiegészítések lefaragását. Az ADEDI és a GSZEE közös közleményükben úgy fogalmazott, hogy a körvonalazódó intézkedések a görög társadalom sírját jelentik. A PAME pedig egyenesen felkelésre szólított fel.

A megszorításokkal szembeni politikai ellenállás jeleként csütörtökön lemondott egy görög miniszterhelyettes. Jánisz Kucukosz, a munkaügyi tárca helyettes vezetője (korábban szakszervezeti vezető volt) a szocialista pártot (PASZOK) képviselte a kormányban. Lemondását azután nyújtotta be Lukasz Papademosz miniszterelnöknek, hogy az utóbbi bejelentette: a koalíciós pártok vezetői elfogadták a trojka által az újabb hitelcsomaghoz támasztott feltételeket.

„Vezetőink figyelmen kívül hagyták a munkaügyi minisztérium által felhozott érveket és konkrét javaslatokat, és zsarolásra emlékeztető módon szétverik a munka és a társadalom kapcsolatait" – írta levelében Kucukosz.

Rovatok