Index Vakbarát Hírportál

Szabadságolták az amerikaiakat látogató kínai rendőrfőnököt

2012. február 9., csütörtök 12:16

Egy, a maffia elleni kérlelhetetlen harcáról elhíresült kínai rendőrfőnök sorsa tartja izgalomban a kínai közvéleményt. Vang Li-csünt kedden a csengtui amerikai konzulátuson látták, másnap pedig váratlanul szabadságolták. Állítólag stresszes volt, és kimerült.

"A kimerítő munka miatt rendkívül stresszes, gyenge egészségi állapota miatt" szerdán azonnali hatállyal szabadságolták a kínai Csungking (Chongging) rendőrfőnökét, Vang Li-csünt (Wang Lijun) aki egyben a harmincmilliós város polgármester-helyettese is volt. Vang az előző nap felkereste a szomszédos Csengtuban (Chengdu) az amerikai konzulátust. Amióta távozott a konzulátusról, nem hallatott magáról.

A kínai mikroblogokon elterjedt hírek szerint Vang menedékjogot kért a követségen, ezt sem amerikai, sem kínai hivatalos források nem erősítették meg. Az amerikai külügyminisztérium csak annyit közölt, hogy Vang alpolgármesteri minőségében kért találkozót, és saját akaratából távozott.

Emigrálni akart?

A hivatalos közlések szűkszavúsága miatt a médiában további spekulációk terjednek,  A hongkongi Oriental Daily News szerint Vangot őrizetbe vették, miután meghiúsult menedékjogi kérelme. A Boxun amerikai székhelyű kínai weblap úgy tudja, hogy a volt rendőrfőnök ellen fegyelmi vizsgálatot folytat a kommunista párt központi bizottságának fegyelmi ellenőrző bizottsága, és már Pekingben van. A hongkongi South China Morning Post (SCMP) szerint Vang egy másik ország konzulátusán is próbálkozott.

A kínai külügyi szóvivő azt mondta, nem tud részleteket az ügyről, míg Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai), az amerikai területet felügyelő külügyminiszter-helyettes egy csütörtöki sajtótájékoztatón kérdésre csupán annyit mondott, hogy az ügy "simán megoldódott", s nem befolyásolja a kínai alelnök közelgő amerikai látogatását.

Meggyűlhetett valakivel a baja

Vang Li-csün a nagyhatalmú csungkingi pártvezető, a 63 éves Po Hszi-laj (Bo Xilai) jobb kezeként volt ismert, vezető alakja annak a szervezett bűnözői csoportokkal leszámoló kampánynak, amelyre Po kapott politikai felhatalmazást. A kusza, helyenként a városvezetést, a rendőrséget és az igazságszolgáltatást is behálózó bűnszövetkezetekkel éveken át küzdő politikust, aki a kommunista párt politikai bizottságának is tagja, épp e téren szerzett sikerei révén a legfelsőbb - szűk - vezetői körbéli tagság esélyesének tartják, tartották számon.

Vang, aki a közbiztonsági hivatal vezetője volt, korábban sok fenyegetést kapott, közismerten kemény kezű volt és sikeres. Helyettesét, Ven Csiangot (Wen Qiang) korrupció miatt 2010-ben kivégezték.

Rovatok