Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Sarkozy kampánypénztárnoka ellen

2012. február 10., péntek 07:02

Már közvetlenül Nicolas Sarkozy francia elnököt fenyegeti az illegális pártfinanszírozási botránnyá fajuló Bettencourt-ügy. Csütörtökön kampánya egykori pénztárnoka ellen is vádat emeltek, Eric Woerth a vád szerint boritékban kapta a megengedetnél nagyobb támogatásokat.

Újabb vádat emeltek csütörtök este a bordeaux-i ügyészségen a francia kormánypárt és Nicolas Sarkozy államfő 2007-es elnökválasztási kampányának egykori pénztárnoka, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszter ellen az illegállis pártfinanszírozási Bettencourt-ügyben. Eric Woertht illegális párt- illetve kampányfinanszírozással gyanúsítják, a 2007-es kampányban szabálytalan támogatásokat fogadott el.

Szerdai, 12 órás kihallgatását követően csütörtök hajnalban befolyással való passzív üzérkedéssel gyanúsították meg. Kihallgatása ezután is folytatódott, végül illegális pártfinanszírozással is megvádolták.

Az újabb vádemelés már közvetlenül Nicolas Sarkozyt is érintheti, aki várhatóan a következő hetekben jelenti majd be, hogy az április 22-én és május 6-án esedékes elnökválasztáson ismét indul az elnöki székért. A gyanú szerint ugyanis Woerth a kormánypárt pénztárnokaként a legjelentősebb francia adófizetőktől, köztük Bettencourt-tól is rendszeresen vett át készpénzben az engedélyezettnél magasabb összegű adományokat a jobbközép párt és Sarkozy kampánya számára.

A volt miniszter tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, de Bettencourt vagyonkezelő cégének könyvelője, Claire Thibout a rendőrségen beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyből végül a pénztárnok Sarkozy kampányának finanszírozására 50 ezer eurót átvett a vagyonkezelő cég vezetőjétől.

A könyvelő állítása szerint a Bettencourt-házban évtizedek óta megszokott volt, hogy politikusok a vacsoravendégségekről készpénzzel teli borítékkal távoztak. A könyvelő az asszony bankszámlájáról a napi kiadásokra hetente 50 ezer eurót vett fel, amelyet Liliane Bettencourt vagyonkezelő cége vezetőjének kellett átnyújtania. Ebből kaptak a házban megforduló politikusok.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

Rovatok