Index Vakbarát Hírportál

Halálra égtek a cellájukban a rabok

2012. február 15., szerda 13:01 | aznap frissítve

A legfrissebb információk szerint legalább 272 rab vesztette életét Hondurasban egy börtönben kitört tűzvészben, más források szerint 350-en haltak meg, és több tucatnyian pedig megsérültek. Az ország középső részén található Comayaguában valószínűleg egy elektromos hiba miatt csaptak fel a lángok, és nem szabotázs történt.

Néhányan a tetőt áttörve menekültek az égő épületből, de a kevésbé szerencsések a cellájukban rekedtek. A tűz több mint egy órán át tombolt, mire sikerült eloltani – írja a BBC.

A börtönben nyolcszáz embert tartottak fogva. Sokan a helyi kórházakba kerültek, de valószínűleg sok rab kihasználta a kavarodást, és megszökött.

Danilo Orellana, a hondurasi fegyházak igazgatásáért felelős vezető elmondta: nem zendülés történt, de még tart a vizsgálat, ami két nyomon folyik: az egyik verzió szerint egy rab gyújtogathatott, míg a másik változat szerint rövidzárlat keletkezhetett.

"Elkezdtük összegyűjteni a holttesteket, és eddig már 200 halott van, többségük megfulladt"  – tette hozzá Orellana súlyosnak nevezve a kialakult helyzetet. Sokan azért váltak a lángok martalékává, mert a mentőalakulatoknak nem volt kulcsa cellájukhoz, és az őröket sem találták, akik segíthettek volna ezen.

A latin-amerikai börtönökben általában rossz körülmények között őrzik a rabokat, korábban is előfordultak hasonló tragédiák. A legsúlyosabb a brazíliai Sao Paulóban történt 1992-ben, amikor lázadás tört ki egy fegyházban. A zendülést leverték, de 111 fogoly életét vesztette.

Rovatok