Index Vakbarát Hírportál

Nácizzák Merkelt a görögök

2012. február 16., csütörtök 12:42

A pénzügyi segítség feltételeként támasztott megszorítások miatt kitört görög tiltakozóhullám legújabb vadhajtásaként a demonstrálók dühe Németország ellen fordult. A görög jegybank épületén a feliratot "Berlin bankjára" cserélték – írja a Daily Mail.

Az újságokban is sokasodnak az ilyen értelmű  karikatúrák. Ezeken többnyire német politikusok láthatók a Harmadik Birodalom egyenruháiban, akiket a megszorításokat helyeslő görög politikusok Sieg Heil-kiáltással köszöntenek. A δημοκρατία (demokrácia) jobboldali lap náci karszalaggal ábrázolta Angela Merkel kancellárt, és a "Memorandum Mach Frei" címmel von párhuzamot Auschwitz és a görög helyzet között.

Az utcákra kihelyezett plakátokon Merkel Wehrmacht-tiszti egyenruhát visel, horogkereszttel. A felirat szerint a képen egy garázda elem látható.

A görögöket különösen dühíti, hogy úgy érzik, az európai döntéshozók, és főleg a beígért 130 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag legnagyobb részét álló Németország folyamatosan változó, teljesíthetetlen feltételeket szab cserébe a pénzért.

Görögországban egyre többen hasonlítják a helyzetet a második világháborús náci megszálláshoz és az ország 65 évvel ezelőtti lerombolásához, és az országban tartózkodó német turisták is gyakran szembesülnek a helyiek ellenérzéseivel.

Rovatok