Index Vakbarát Hírportál

Lengyel politikusok füveztek a parlament előtt

2012. február 18., szombat 07:53

Füves cigit szívtak a marihuána legalizálásért küzdő politikusok és aktivisták a lengyel parlament előtt pénteken. A megmozduláson többek között Janusz Palikot, a baloldali liberális Palikot Mozgalom vezetője és az Új Jobboldal Kongresszusát képviselő Janusz Korwin-Mikke is részt vett.

A sűrű hóesésben az összejövetelt szervező Szabad Kender (Wolne Konopie) egyesület tagjaival, több politikussal, művésszel és aktivistával a "Termeszd", "Szívjad", "Legalizáld" jelszavakat skandálva tüntetett az utcán.

A tüntetés előtt három embert kábítószer-birtoklás miatt állítottak elő. Több mint száz, kis méretű, "szárított növényt" tartalmazó csomagot találtak náluk, amelyek tartalmát jelenleg laboratóriumban vizsgálják.

Az aktivisták képmutatásnak nevezik azt, hogy a legnagyobb vodkagyártó országban akár hároméves börtönbüntetésre ítélhetik a könnyű drogok használóit.

A Palikot Mozgalom pénteken konferenciát is szervezett a szejmben (a lengyel parlament alsóháza) a gyógyterápiákban használható drogok legalizálásáról.

Lengyelországban a hatályos törvények szerint az ügyészség vagy a bíróság elállhat a büntetőeljárástól kis mennyiségű kábítószer saját felhasználása esetén, ha úgy ítélik meg, hogy a tettnek nincs jelentős társadalmi hatása.

Rovatok