Index Vakbarát Hírportál

A cseheknél is lesz kettős állampolgárság

2012. február 19., vasárnap 19:59 | aznap frissítve

Várhatóan Csehország is lehetővé teszi a kettős állampolgárságot,  a prágai belügyminisztérium erre vonatkozó tervezetét az iDnes hírportál ismertette vasárnap.

"Teljes mértékben lehetővé lesz téve a kettős állampolgárság azon cseh állampolgárok számára, akik önkéntesen felveszik egy másik ország állampolgárságát" - mondta Petra Schneiderová, a belügyminisztérium szóvivője.

Az önálló Cseh Köztársaság megalakulásától (1993) olyan szabályozás van hatályban, hogy egy új állampolgárság felvételével az emberek automatikusan elveszítik az eredeti cseh állampolgárságukat. Ez csak azokra nem érvényes, akiknek külföldi állampolgár a házastársa. Egy, a kilencvenes évek végén megkötött kormányközi szerződés alapján cseh-szlovák viszonylatban is lehetséges kettős állampolgárság.

A kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvénytervezet szövegét márciusban vitatja meg a kormány törvényalkotási bizottsága, majd a javaslat a kabinet elé kerül. A belügyminisztérium elképzelései szerint 2014. január elsején lépne életbe az új állampolgársági jogszabály.

Rovatok