Index Vakbarát Hírportál

Szájer: Orbán Viktor nem Superman

2012. február 20., hétfő 20:21

A magyar jogalkotásról, az alaptörvényről és annak nemzetközi visszhangjáról kérdezték újságírók a római magyar nagykövetség sajtóbeszélgetésén Szájer Józsefet, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, aki a római John Cabot amerikai egyetemen is előadást tart ebben a témában.

"Orbán Viktor nem Superman, követ el hibákat, de ezeket el is ismeri és ki is javítja, ami azért nem megszokott minden kormánytól. Nem sok országot láttam már, mely az Európai Bizottság kritikáira rövid időn belül hajlandó megvizsgálni törvényeit. El se tudom képzelni, hogy hasonló kritikára mit lépne Franciaország vagy Olaszország. Az olasz, a szlovák, az osztrák egyházügyi törvény miatt Hillary Clinton nem írt levelet" – válaszolta Szájer József az olasz közszolgálati rádió hírműsorának kérdésére.

A magyar alkotmányozás utóbbi húsz évét összefoglalva Szájer azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem a lottón nyerte kétharmados parlamenti többségét, mely a korábbi nagyon mély társadalmi elégedetlenség következménye. A Fidesz politikusa hozzátette: lehet, hogy európai szemszögből a kétharmad veszélyesnek tűnik, de magyar szemszögből azt jelenti, hogy végre sikerül az utóbbi évtizedek számos megoldatlan kérdésére választ adni. A magyarországi változások oka pont az ellenkezője annak, amiről a külföldi sajtóban olvasunk. A motiváció minden esetben az, hogy működőképes országot teremtsünk. A bírósági rendszer sem azért változott meg, mert Orbán Viktor egy diktátor, hanem mivel célunk egy funkcionális jogállam megteremtése – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Ami a nemzetközi sajtóban megjelent bíráló hangú cikkeket illeti, Szájer József úgy fogalmazott: "érdekes lenne, ha egy Berlinben született törvényről a brit Timesban csakis a német ellenzék szemszögéből írnának". "Az európai baloldal veszélyes játékot játszik, szembeállítva egymással a nagy és kisebb tagállamokat. Az utóbbi héten az Európai Parlamentben megszavazott négypárti állásfoglalás tévedéseken és politikai motivációk ösztönözte félreértéseken alapult. Neelie Kroes uniós biztos és Navracsics Tibor találkozója is nonszensz volt: Kroes túllépte hatáskörét, nem volt pártatlan és gyarmatosító mentalitást követett” – fogalmazott.

Szájer József az MTI-nek hozzátette: "a rendkívüli negatív nemzetközi reakciót az magyarázta, hogy támadóink azt gondolták, elég gyengék vagyunk ahhoz, hogy megleckéztessenek bennünket, miként egy nagy országot nem mertek volna. Nem voltunk rá felkészülve, de a magyar pozíciók védhetők, és a ránk irányuló figyelmet kihasználva előnyünkre fordíthatjuk a helyzetet."

Az olasz újságírókat aggasztja a magyar sajtószabadság

Olaszországban és Európában is aggodalommal figyelik a budapesti sajtószabadság helyzetét – ezt a nyugtalanságot tolmácsolta a római magyar nagykövetségnek hétfőn szervezete nevében Roberto Natale, az Olasz Nemzeti Sajtószövetség (FNSI), az olasz újságírók egységes szakszervezetének elnöke.

Az FNSI által hétfőn kiadott közlemény szerint a Szájer József európai parlamenti képviselővel, az új, vitatott alkotmányt kidolgozó bizottság elnökével rendezett sajtóbeszélgetés alkalmat teremtett a Klubrádió – amely a kormányhoz nem igazodó kevés tájékoztatási eszközök egyike – nehéz helyzete és az újságírói titkokra vonatkozó új szabályok által emelt akadályok megvitatására."

"Az FNSI ismételten arra kéri az olasz kormányt, hogy fordítson jóval nagyobb figyelmet az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartására Magyarországon" – áll az Olasz Nemzeti Sajtószövetség közleményében. A szervezet sürgette az olasz kormányt: diplomáciájában tekintse vezérlőelvnek, hogy a partnerország tiszteletben tartja-e a tájékoztatási szabadságot.

Rovatok