Index Vakbarát Hírportál

Koránt égettek Afganisztánban az amerikaiak

2012. február 21., kedd 22:08

Az amerikai hadsereg kivizsgálja, hogy miért égettek el Koránokat a bagrami támaszponton. A CNN úgy tudja, hogy a könyvekben szélsőséges bejegyzések voltak és a foglyok üzenetváltásra használták fel azokat.

Az Afganisztánban elégetett Korán-példányokat és más vallási irodalmat azért távolították el a bagrami támaszponton lévő fogolytábor könyvtárából, mert azok szélsőséges bejegyzéseket tartalmaztak, és azokat a foglyok üzenetváltásra használták fel - jelentette ki a CNN-nek kedden az incidenssel kapcsolatban névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő.

"Emellett az anyagok egy része önmagában is szélsőséges volt, és nyilvánvalóan Afganisztánon kívülről származott" - mondta a katonai illetékes.

A hírtelevízió forrása szerint valóban égettek el anyagokat, és a hatóságok most azt igyekeznek kideríteni, hogy mennyit. A nap folyamán korábban Joe Allen tábornok, az afganisztáni NATO-csapatok (ISAF) parancsnoka kijelentette, hogy a vallási anyagokat véletlenül égették el, amit hibának minősített, bocsánatot kért érte és vizsgálatot rendelt el.

Bagramban több katonát kihallgattak, de egyelőre senkit sem vettek őrizetbe. A NATO-parancsnokság az afgán hatóságokat is felkérte, hogy vegyenek részt az incidens kivizsgálásában.

Allen parancsot készül kiadni, amelynek értelmében elrendeli, hogy március 3-ig a koalíciós erők összes katonája kapjon kiképzést a vallási anyagok helyes kezeléséből. A tábornok kijelentette, hogy a hadvezetés, amint tudomást szerzett az ügyről, azonnal leállíttatta az égetést, és a kiadványokat nem azért foglalták le, mert vallási tárgyúak voltak.

"A vallási tárgyak meggyalázása egyenlő az amerikai tolerancia szabályainak, az emberi jogok gyakorlatának és a vallásszabadságnak a be nem tartásával" - jelentette ki Washingtonban Victoria Nuland külügyi szóvivő.

A koránégetés hírére a bagrami bázisnál több száz dühös tiltakozó jelent meg. Az amerikai nagykövetség a Twitteren adott ki figyelmeztetést, hogy hasonló tüntetések Afganisztán-szerte kitörhetnek, s hogy azok korábban nyugati célpontok elleni támadásokba torkollottak.

Tavaly, amikor Terry Jones floridai lelkipásztor "törvényt ült" a Korán felett és annak egy példányát elégettette, a tömeg megostromolta az ENSZ irodáját az észak-afganisztáni Mazar-i-Sarifban és 12 embert megöltek. Kandahárban két tüntetésben ugyancsak 12 ember vesztett életét, amikor a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel

Rovatok