Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris létesítményeket nem keresnek fel a NAÜ szakértői Iránban

2012. február 21., kedd 15:55

Nem keresnek fel nukleáris létesítményeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfő óta Iránban tartózkodó ellenőrei, ezúttal csak illetékes tisztségviselőkkel tárgyalnak, jelentette be a teheráni külügyminisztérium. A NAÜ szakértői kedden az iráni fővárosban folytatnak megbeszéléseket az együttműködésről. A NAÜ szakértői csoportja hétfőn érkezett, hogy megpróbáljon diplomáciai megoldást találni az iráni atomprogram körüli konfliktusban.

Egy hónapon belül ez már a második nemzetközi szakértői csoport Iránban. Egy két fegyverszakértővel is megerősített csoport január 29-31-én járt Iránban, és mindkét fél pozitívan nyilatkozott a találkozóról, habár részleteket nem árultak el.

Az iráni rádió hétfőn még arról számolt be, a NAÜ-ellenőrök szeretnének eljutni egy Teheránon kívüli katonai létesítménybe, amelyről gyanítják, hogy ott titkos fegyvereket állítanak elő.

Közben az atomprogramja miatt támadott ország vezetése bejelentette, hogy Irán megelőző csapást mér ellenségeire, ha nemzeti érdekei veszélybe kerülnek, idézte a Farsz félhivatalos hírügynökség az iráni fegyveres erők helyettes vezetőjét, Mohammed Hedzsázit.

Megvan a jelöltnévsor a parlamenti választásra

Az iráni Őrök Tanácsa jóváhagyta a március 2-án tartandó parlamenti választások képviselőjelöltjeinek listáját. 3444 indulót hagytak jóvá az 5395 kérelmezőből, 1200 jelentkezőt kizártak, a többiek visszaléptek. A választásokon a konzervatív erők közötti küzdelem várható, a tüntetéseken szerepet vállaló reformpártiakat kiszorították a hatalom közeléből. Az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a konzervatív hívei próbálnak majd megerősödni Mahmúd Ahmadinezsád embereivel szemben a 290 tagú parlamentben. Ahmadinezsád és Hamenei viszonya néhány hónapja megromlott. Bár nyíltan nem szorították háttérbe az Ahmadinezsád-híveket, de valójában az elnök sok követőjét zárták ki az indulók közül, arra kényszerítve őt, hogy kevéssé ismert politikusokat jelöljön.

Rovatok