Index Vakbarát Hírportál

Ámokfutó támadt a wellnessközpontra

2012. február 22., szerda 11:59

Egy lövöldözésben öt ember halt meg kedd éjszaka az egyesült államokbeli Atlantában. Az öngyilkossággal végződő ámokfutás a külvárosi Su Jung nevű wellnessközpontban történt, és a hatóságok tájékoztatása szerint a halottak között található a támadó is, habár még nem tudják pontosan melyikük az.

A helyi Fox 5 TV értesülései szerint a Norcross városában található létesítményt egy koreai házaspár üzemeltette, de azt a rendőrség nem tudta megmondani a csatornának, hogy miért pont ide jött a támadó. A nyomozás még korai fázisban van, annyit derült ki, hogy a támadáshoz használt fegyvert megtalálták a helyszínen.

Az Egyesült Államokban nem ismeretlenek a fegyveres ámokfutások és emiatt ellentmondásos a fegyvertartás szabályozásának kérdése is. Figyelemre méltó, hogy a fegyverekkel elkövetett gyakori erőszakos cselekmények ellenére az utóbbi időben folyamatosan növekedett a fegyvertartást támogatók tábora.

A Gallup közvélemény-kutató intézet által tavaly októberben elvégzett felmérés szerint a vizsgálatba bevontak csupán 26 százaléka támogatta a kézi lőfegyverek általános betiltását.

Amerikában közismert esetek: a 2007-ben a Virginia Tech egyetemi ámokfutás 32 áldozattal; egy három évvel ezelőtti texasi támadás, amikor egy katonai elmeorvos a Fort Hood támaszponton lelőtt 12 katonát, valamint egy civilt, 29 embert pedig megsebesített; és a tavaly januári ügy ahol egy másik fegyveres az arizonai Tucsonban hat embert megölt és 13 másikat megsebesített, köztük Gabrielle Giffords amerikai képviselőt.

Rovatok