Index Vakbarát Hírportál

Tömegmészárlást tagadott a japán polgármester

2012. február 22., szerda 11:48

A kelet-kínai Nanking városa hivatalos kapcsolatainak felfüggesztéséről döntött testvérvárosával, a japán Nagojával a rá nehezedő otthoni nyomás miatt. A japán város polgármestere azzal keltette fel a kínaiak haragját, hogy kétségbe vonta a nankingi mészárlás megtörténtét.

Kavamura Takasi egy nankingi delegáció fogadása alkalmával hétfőn megjegyezte: a nankingi mészárlás „valószínűleg sosem történt meg.” A hír Kínában keddre már óriási visszhangot keltett az interneten és a mikroblogokban. Szerdán Nanking városának tisztviselői „megadták magukat”, és a város megszűntette hivatalos kapcsolatait Nagojával.

A kínai emberek különös érzékenységgel viseltetnek történelmüknek a japán megszálláshoz kötődő korszakaihoz, hiszen százmilliók rokonai, hozzátartozói voltak közvetlenül is érintettek.

Nanking 1937-es elfoglalásakor, illetve azt követően a japán csapatok mintegy 300 ezer kínait mészároltak le különös kegyetlenséggel. Egymással vetélkedve fejezték le áldozataikat, civilekkel, polgári ruhába öltözött katonákkal, gyerekekkel végeztek, nők ezreit erőszakolták meg. A történtekről hiteles korabeli felvételek, írásos dokumentumok, tanúskodnak, de az esemény megítélése máig vita tárgyát képezi Kína és Japán között.

Hétfőn Japán és Kína egyszer már összekülönbözött egymással. Tokió akkor jelentette, hogy a kínai hatóságok megkísérelték feltartóztatni a japán parti őrség kutató hajóját a Kelet-Kínai-tengeren. Ez a két szorosan egymást követő eset újra felkorbácsolhatja a kínaiakban a japánellenes indulatokat, ami a 2005-ös tömegtüntetések megismétlődéséhez vezethet, ha a kínai kormány nem lép közbe és nem nyugtatja meg a kedélyeket.

Rovatok