Index Vakbarát Hírportál

Meghalt két nyugati újságíró Homszban

2012. február 22., szerda 11:34

Szíriai ellenzéki források szerint két nyugati újságíró, az amerikai Marie Colvin és a francia Remi Ochlik életüket vesztették a kormánycsapatok által ostromlott Homsz városában. A Reuters jelentése szerint tüzérségi támadás érte a házat, amiben voltak, onnan sikerült kimenekülniük, de az utcán egy rakéta végzett velük.

Colvin és Ochlik az angol Sunday Times lapnak dolgozott és mindketten tapasztalt újságírók voltak. Colvin például Srí Lankából is tudósított korábban az ottani tamil lázadók és kormányerők közti konfliktusról, és munkája során fél szemére megvakult.

Az újságírók haláláról tudósító forrás szerint az őket ért támadásban számos további sebesült és halott is volt. Az ellenzéki jelentések legalább 40 halálos áldozatról számoltak be a keddi nap során, de a CNN-nek nyilatkozó Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) legalább 100 elhunytról beszéltek.

Szíriában az elmúlt hetekben polgárháborúhoz közeli helyzet alakult ki, Homsz városát folyamatosan támadja a szír hadsereg február 3-a óta. Külföldi újságírók számára különösen veszélyes az országban dolgozni, de a hiteles információszerzés (a kormányerők és az ellenzékiek egymásnak ellentmondó hírei miatt) megköveteli a helyszíni jelenlétet.

Előző héten a New York Times riportere, Anthony Shadid is elhunyt Szíriában. Ő egy ellenzékeik által ellenőrzött övezetbe akart eljutni, amikor asztmás rohama lett és ebbe belehalt.

Rovatok