Index Vakbarát Hírportál

Kudarc az iráni atomtárgyalásokon

2012. február 22., szerda 07:00

Nem történt előrelépés a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének teheráni tárgyalásain - közölte a NAÜ. Az iráni hatóságok nem engedélyezték szakértők bejutást egy katonai létesítménybe.

A NAÜ csalódott volt a kudarc miatt - ezt az is jelzi, hogy azonnal kiadták a közleményt, amint elhagyták Iránt. Az ügynökség szakértői egy Teheránon kívüli katonai támaszpontot akartak felkeresni, ahol a gyanú szerint nukleáris fegyver létrehozásával kapcsolatos robbanóanyag-kísérleteket végeztek. A küldöttség alig egy hónapon belül másodszor tárgyalt Teheránban.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt tagadja. A NAÜ azonban négy éve hiába próbál megállapodni Iránnal abban, hogy működjön együtt a nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzésében.

Az előző NAÜ-küldöttség január 29. és 31. között járt Iránban. Herman Nackaerts, a NAÜ főigazgató-helyettese, a delegáció vezetője az akkori megbeszélésekkel elégedett volt, de azt mondta, sok még a tennivaló.

Az újabb tárgyalások kudarca valószínűleg fokozza majd az amúgy is növekvő feszültséget Teherán és a nyugati hatalmak között, amelyek szankciókat vezettek be Irán ellen.

Rovatok