Index Vakbarát Hírportál

Obamára kiáltanak halált a koránégetés miatt

2012. február 22., szerda 10:09

Folytatódtak a tüntetések szerdán Afganisztánban a bagrami amerikai támaszponton történt koránégetés miatt. A kabuli zavargáshoz kivezényelt rendőrök a tömegbe lőttek, legalább 11 tiltakozó megsebesült, Dzsalalábádban egy tüntető meghalt, tizen megsérültek.

Kabulban két helyszínen, a parlament mellett és az amerikai katonák támaszpontja közelében, mintegy ötszázan tüntettek. Jalált kiabáltak az Egyesült Államokra és Hamid Karzai afgán elnökre, köveket hajigáltak a rendőrökre, akik először levegőbe leadott lövésekkel próbálták megfékezni a dühödt tömeget. Néhányan tálibokat éltető jelszavakat skandáltak.

A tüntetők összetűztek a rendőrökkel, és gépkocsik ablakait zúzták be. A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint négy rendőr is megsebesült. A kabuli amerikai nagykövetséget lezárták, a diplomaták nem hagyhatják el a képviselet területét.

Szemtanúk szerint a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban is tüntetnek a koránégetés ellen. Közel ezren torlaszolták el a fő útvonalakat, miközben halált kiáltottak Obama elnökre és a "keresztesekre".

Hétfőn több ezren tiltakoztak a bagrami amerikai légitámaszpontnál, ahol iszlám vallási irodalmat és koránpéldányokat égettek el. John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok amerikai parancsnoka töredelmesen bocsánatot kért a történtekért, és azok kivizsgálását ígérte, ennek ellenére nem csitulnak az indulatok.

Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter is bocsánatot kért, azért, hogy a katonák "illetlen módon szabadultak meg" a könyvektől.

Az incidenssel kapcsolatban egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a koránpéldányokat és más vallási irodalmat azért távolították el a bagrami bázison lévő fogolytábor könyvtárából, mert azok szélsőséges bejegyzéseket tartalmaztak, és a foglyok az egymás közti üzenetváltásokra használták azokat.

Rovatok