Index Vakbarát Hírportál

Túlfutott egy vonat, közel ötven halott Buenos Airesben

2012. február 22., szerda 15:27 | aznap frissítve

Az argentin rendőrség bejelentette, hogy 49-en vesztették életüket szerdán a Buenos Aires-i vasúti szerencsétlenségben, amely helyi idő szerint a reggel nyolc óra körül történt. Egy utasokkal teli vonat nem tudott megállni, és belesodródott a sínek végén levő akadályba, írja az Associated Press. Az áldozatok között egy gyerek is van

A mozdony és a közvetlenül utána levő kocsi összeroncsolódott. Itt nem ült senki, az utasok kerékpárjait szállították.

A vonat tele volt utasokkal, ezért sérültek meg ilyen sokan. Akiknek nem jutott hely, állva utaztak és az ütközéskor a földhöz vágódtak. A beszámolók szerint sok kocsiban kitört az összes ablak és néhánynak a teteje is leszakadt, ahogy egymásnak torlódtak az ütközés során. Az egyik kocsi állítólag hat méter hosszan fúródott bele egy másikba.

Alberto Crescenti, a Buenos Aires-i vészhelyzeti mentőszolgálat igazgatója szerint ezrek rekedtek a szerelvény roncsai között, sokak a peronokon várják még az azonnali ellátást és helikopterekkel, valamint tucatnyi mentőautóval szállítják a legsúlyosabb sérülteket egy közeli kórházba.

A közlekedési miniszter tájékoztatása szerint mintegy 30 utas  a roncsok közé szorult. Az ő mentésük még folyt a tájékoztatás időpontjában. Juan Pablo Schiavi nem tartotta kizárhatónak, hogy halálos áldozatokat is találjanak. Az argentin főváros mind a 33 kórházát riasztották a sérültek ellátására.

A mentőszolgálat vezetője 550 sebesültről számolt be a televízióban. Szemtanúk szerint a vonat túl nagy sebességgel érkezett a helyi idő szerint reggeli órákban az Once pályaudvarra.

A közlekedési miniszter közölte, hogy a pályaudvari kamerák mindent felvettek, és ez megkönnyíti a vizsgálatot. Azt már tudni, hogy a zsúfolt szerelvény 26 kilométeres óránkénti sebességgel érkezett az állomásra. Valószínűleg meghibásodott a fékrendszere.

A mozdonyvezető túlélte a balesetet, de fél órába tellett, mire ki tudták szabadítani a roncsok közül.

Rovatok