Index Vakbarát Hírportál

Jelzéseket küldenek, közben Homsz elpusztul

2012. február 24., péntek 23:30

Barack Obama amerikai elnök szerint aki látta a Homszból érkező szörnyű képeket, az elismeri, hogy egységet mutatva kell jelezni Aszádnak, hogy eljött a változás ideje.

Homszban még mindig húszezer lakost lő nehézfegyverekkel a szír kormányhadsereg. A lakók szerint a világ magukra hagyta őket és tétlenül nézi a pusztulásukat. "Reagálnak bármit is? Nem nyilatkozatokra van szükségünk. Aszad nem fog leállni, folytatja az öldöklést" - nyilatkozta egy homszi a Guardiannak.

Szavakból mégis több jutott, a a Szíria barátai nevű újonnan alakult országcsoport például az erőszak beszüntetését követelte nyilatkozatában, és szankciókkal fenyegetett. A tanácskozáson Szaúd-Arábia ugyan felvetette a Szabad Szír Hadserg felfegyverzését, de aztán otthagyta a tanácskozást, tétlenkedéssel vádolva azt. Szaúd-Arábia rendelkezik az anyagiakkal ahhoz, hogy egymaga is elkezdje felfegyverezni az ellenzéket, kérdés, hogy egyedül vállalkozik-e erre. Fellépése beavatkozásra csábíthatja Iránt Szíria oldalán.

A Guardiannak nyilatkozó homszi lakos családjaik, a nők és a gyerekek megvédését, élelmet és orvosi ellátást kért. Időközben a Nemzetközi Vöroskereszt a BBC-nek nyilatkozó illetékesek szerint megkezdte a sebesültek kimenekítését, a Guardian szerint a gyerekeket és nőket is kimenekítik.

Rovatok