Index Vakbarát Hírportál

Monti elégedett kormánya munkájával

2012. február 24., péntek 20:29

Első száz napjának munkáját értékelte a novemberben kinevezett olasz kormány, mely Mario Monti miniszterelnök szerint példát mutat egész Európa számára.

Az első száz nap tevékenysége címmel a Mario Monti vezette szakértői kormány harmincnégy oldalas dossziéban foglalta össze a november óta végzett munkát. A kormány honlapján közölt dokumentum első része a "költségvetési szigor, társadalmi igazságosság és gazdasági növekedés" jelszó alatt eddig bevezetett gazdaságpolitikai programokat foglalja össze.

A közgazdász kormányfő decemberben az Olaszország-mentőcsomaggal az államadósságot fékezte meg, a januári Növekedj Olaszország csomaggal a gazdasági talpraállást kívánta ösztönözni, a februári liberalizációs csomag célja pedig Olaszország felszabadítása volt a bürokrácia terhe alól.

A dokumentum második része a minisztériumok munkáját foglalja összes. "Olaszországnak a csőd széléről Európa élére kell kapaszkodnia"  olvasható a dokumentumban. A kormányfő Monti szerint kormánya példát mutat Európának. A dosszié hangsúlyozta, hogy a miniszterelnöki hivatal valamivel több mint három hónap alatt 43 millió eurót tudott megtakarítani.

"A Monti kormány első száz napjának mérlege mindenképpen pozitív. Nemzetközi hitelt és elismerést szerzett Itáliának, és visszanyerte az olaszok és a befektetők bizalmát"  hangoztatta a sajtónak Piero Giarda, a parlamenttel való kapcsolatokért felelős miniszter.

"Elegáns marketing-fogásnak" nevezte az interneten közölt kormánydossziét az olasz sajtó, mely a Monti-kormány teljesítményét elemezve kiemelte, hogy november óta a hosszú lejáratú olasz államkötvények hozama (azaz az azokat megvásárlóknak fizetendő kamat) kétszáz ponttal süllyedt. Monti a Time amerikai magazin címlapjára is felkerült, mint az az ember, aki "talán megmentheti Európát".

A  népszerűségi mutatók szerint a kormány decemberi 62 százalékos támogatottsága ugyan csökkent, de továbbra is 50 százalék feletti. A sajtó is úgy látja, hogy az olaszok és a Monti-kormány közötti mézesheteknek még nincsen vége. Az újságokban megjelent elemzések szerint egyedül az okoz aggodalmat, hogy az eddig csendes politikai pártok megkezdték a jövő évi parlamenti választásokra való készülést.

Rovatok