Index Vakbarát Hírportál

Történelmi csúcson a diplomások aránya az USA-ban

2012. február 24., péntek 10:52 | aznap frissítve

Történelmi magasságot ért el a diplomások aránya az Egyesült Államokban: a 25 év fölötti amerikaiak több mint 30 százalékának volt legalább egy alapképzéses (Bachelor) diplomája tavaly - derült az amerikai statisztikai hivatal legújabb jelentéséből.

A Census Bureau adatai szerint összesen 61 millió 25 év feletti amerikai, azaz a korcsoport 30,4 százaléka rendelkezett alapképzéses, mester, doktori vagy úgynevezett - orvosoknak, jogászoknak szükséges - szakdiplomával 2011 márciusában, míg 10 évvel ezelőtt ez az arány 26,4 százalék volt. 1998-ban pedig a korcsoport alig negyedének volt valamilyen diplomája.

A nagymértékű emelkedés valószínűleg annak is köszönhető, hogy a válság miatti leépítések az egyetemi végzettséggel rendelkezőket kevésbé érintették, de ha mégis, könnyebben tudtak új munkát találni. A diplomások között 2008-tól kezdve folyamatosan alacsonyabb volt a munkanélküliek aránya, mint a kevésbé képzettek körében - áll a statisztikai hivatal közleményében.

Az elmúlt tíz évben jelentősen növekedett a diplomát szerző spanyol anyanyelvűek száma: míg 2001-ben 2,1 millió latinónak volt legalább alapképzéses diplomája, addig 2011-ben már 3,8 millió spanyolajkú rendelkezett egyetemi végzettséggel.

Rovatok