Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-épületeket zártak körbe az afgán tüntetők

2012. február 25., szombat 12:18

Afganisztánban szombaton folytatódtak az ötödik napja tartó tömeges tüntetések amiatt, hogy a hét elején egy amerikai katonai támaszponton a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak a példányait égették el - vált ismeretessé hivatalos forrásokból. Az összecsapásokban többen meghaltak.

Tüntetők ezrei körbezártak egy ENSZ-épületegyüttest az észak-afganisztáni Kunduzban, és megpróbáltak behatolni oda. A tüntetők és a komplexumot védő rendőrök között összecsapások robbantak ki, amelyekben kórházi források szerint három ember életét vesztette, és 47-en megsebesültek. Mint szemtanúk elmondták, a tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, akik először a levegőbe, majd rájuk lőttek. Kunduz több negyedében füstoszlopokat látni.

A kelet-afganisztáni Logar és Nangarhar, valamint a közép-afganisztáni Szári-Pul tartományokban is több százan tüntettek, viszonylag békésen. Az északkelet-afganisztáni Lagmán tartomány székvárosában, Mehtarlámban viszont erőszakba torkollott a tüntetés, 15 embert lőtt sebekkel kórházba szállítottak. Egy résztvevő szerint a tüntetők kövekkel dobálták meg a kormányzó palotáját, amit a biztonsági erők lövésekkel viszonoztak.

A Korán-égetés miatt kirobbant afganisztáni Amerika-ellenes tüntetéseknek eddig mintegy 25 halálos áldozatuk volt, és csaknem százan megsebesültek. A halottak között két amerikai katona és egy afgán rendőr is van.

Rovatok