Index Vakbarát Hírportál

Folytatódnak Szíriában a leszámolások

2012. február 25., szombat 12:20

A fegyverszünetet sürgető nemzetközi erőfeszítések ellenére a szíriai rezsim szombaton folytatta a leszámolást Bassár el-Aszad elnök ellenfeleivel szemben, és a harcoknak több mint tizenöten halálos áldozatuk van.

A kormánycsapatok Hama tartományban tizenegy embert öltek meg, a hetek óta ostromlott Homszban, az ellenzék fellegvárában pedig négyen veszítették életüket a város Haldíje negyedében a biztonsági erők lövéseitől – tájékoztatták ellenzéki aktivisták a német hírügynökséget.

A vöröskeresztnek közben sikerült kihoznia az első sebesülteket, továbbá nőket és gyerekeket Homszból. Mint a vöröskereszt egyik aktivistája az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak elmondta, egyelőre hét sebesültet, valamint húsz nőt és gyereket sikerült biztonságba helyezni. Szavai szerint a városban egyre rosszabb a helyzet, és a sebesülteknek egyre több segítségre van szükségük.

A szíriai vörös félhold és a vöröskereszt mentőautóoszlopa péntek délután lépett be Homsz Bába-Amr városrészébe, ahonnan sebesülteket, nőket és gyerekeket menekített ki. Az akció idején nem volt fegyverszünet.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága azt szeretné elérni, hogy Homszban naponta kétórás fegyverszünetet tartsanak, amely alatt a rászorultakat el tudná látni. Egy vöröskeresztes forrás szerint a szervezet emiatt ismét tárgyalásokat kezdett a szíriai kormány és az ellenzék képviselőivel. Végső célja az, hogy az ostromlott Bába-Amr negyedből az összes sebesültet kihozza.

A Szíria barátai nevű 70 országot és hét nemzetközi szervezetet tömörítő országcsoport Tuniszban tartott első ülésén az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a szíriai kormányt pénteken, és szankciókat is kilátásba helyezett, hogy növelje a Damaszkuszra nehezedő nyomást. Aszadot felszólították, hogy vonuljon száműzetésbe.

Rovatok