Index Vakbarát Hírportál

Elnapolták a civil szervezetek aktivistáinak perét

2012. február 26., vasárnap 15:20

Civil szervezetek és demokráciapárti csoportosulások pere kezdődött meg vasárnap egy kairói bíróságon, de csupán tizennégy egyiptomi vádlott volt jelen. A tárgyalást a bíróság elnöke április 26-ig elnapolta.

A vádlottak, akik nincsenek letartóztatásban, szabadlábon maradnak - közölte a bíró. Az általuk képviselt szervezetek – köztük az amerikai Freedom House és a német Konrad Adenauer-alapítvány – helyi irodái a vád szerint törvénytelen pénzeket kaptak külföldről, és beavatkoztak az egyiptomi politikai ügyekbe. A tárgyaláson jelenlévő vádlottak a bíró kérdésére ártatlannak vallották magukat.

Az egyik gyanúsított civil szervezet illetékese név nélkül elmondta a sajtónak, hogy a tizenkilenc amerikai közül jelenleg hét tartózkodik Egyiptomban. Közülük többen a kairói amerikai nagykövetségre menekültek. Az ügy felborzolta az Egyiptom és az Egyesült Államok közti viszonyt viszonyában; kérdésessé vált az évi, csaknem másfél milliárd dolláros amerikai katonai támogatás is.

Az amerikai vádlottak között van Ray LaHood, az amerikai közlekedési miniszter egyik fia. A német Andreas Jacobs, a Konrad Adenauer-alapítvány kairói irodájának vezetője - munkatársnője, egy másik vádlott, ugyancsak német származású. Egyiptomi igazságügyi források közlése szerint a vádlottak között három szerb, egy norvég, illetve négy egyiptomi arab is van – ez utóbbiak palesztinok és jordániaiak.

Rovatok