Index Vakbarát Hírportál

Kifütyülték a világ legöregebb elnökjelöltjét

2012. február 26., vasárnap 21:45

"Öregember, takarodj" - fogadták Szenegál 85 éves, újrázásra készülő elnökét Dakarban, amikor leadta szavazatát a vasárnapi elnökválasztáson. Abdoulaye Wade - aki magáról azt terjeszti, hogy 90 éves - a tiltakozások és kora ellenére indult újra a választásokon, pedig 2001-ben az ő javaslatára korlátozták kettőben a betölthető ciklusok számát.

Az elnök ráadásul hamis ajánlószelvényekre hivatkozva legfőbb riválisát, az országban önálló politikai erővé váló rapperek kedvencét, Youssou N'Dour énekest is kizárta a választásokból. N'Dour szerint az, hogy Wade újra indul, alkotmányos puccs. Az ellenzék attól tart, hogy fiára akarja átmenteni a hatalmat.

"Pfujjolás és éljenzés kakofóniája fogadta az elnököt" - jelentette az AFP. A francia hírügynökség szerint az elnök pár tucat rajongója is nagy zajd csapott.

Wade korábban "hisztirohamnak" minősítette az ellenzéki tiltakozásokat.

Wade helyzetét erősítheti az ellenzék megosztottsága, összesen 14 jelölt pályázik az elnöki posztra. Az is az elnököt erősítheti, hogy az Afrikai Unió azt az Olusegun Obasanjót küldte békíteni, akit annak idején Wade akart lebeszélni a nigériai alkotmány megsértéséról. Obasanjo is harmadszor elnök, harmadik megválasztásakor Wade még a két ciklusos korlátozás mellett érvelt.

Rovatok