Index Vakbarát Hírportál

Győzni akar a világ legöregebb elnökjelöltje

2012. február 26., vasárnap 00:46

A szenegáli politika nagy alakja Abdoulaye Wade jelenlegi államfő hetedszer méretteti meg magát vasárnap az elnöki választásokon. Az ellenzék szerint a 85 éves politikus már túl öreg és indulása egyébként is alkotmányellenes, Wade azonban nem hátrált meg és az ellen szóló tüntetésekkel se foglalkozott túl sokat.

Január óta hatan vesztették életüket a Wade újraindulása ellenes tüntetések során, amiket a rendőrség oszlatott fel. A hét elején a főváros Dakarnak több része már napok óta könnygázban úszott, mivel a tüntetők nem voltak hajlandóak tágítani az utcákról. Szerdán érkezett az országba Olusegun Obasanjo volt nigériai államfő, hogy megfigyelje a választások menetét és közvetítsen az ellenzék és a Wade vezette kormányzat között, akinek személyisége egyre megosztóbbá vált az elmúlt években.

Wade a maga 85 évével a szenegáli politika veteránja. Szenegálban nevelkedett, egyetemi tanulmányait Franciaországban végezte, jogászi és közgazdászi végzettséget szerzett, majd hazatérve rögtön a politikai küzdőtér kiemelkedő alakja lett. 1974-ben saját szervezetet alapított, a Szenegáli Demokratikus Pártot és négy évvel később megpályázta az elnöki posztot.

Első próbálkozása nem volt sikeres, de ez nem tántorította el Wadet, akinek ravaszságát és rafináltságát politikus társai is elismerték. Wade majdnem 30 évig volt az ellenzék vezére és összesen öt választáson indult, míg 2000-ben végre elnöknek választották meg. A több mint 20 évnyi próbálkozás alatt kétszer is vállalt miniszteri állást, de ugyanakkor többször is bebörtönözték politikai tevékenysége miatt és megvádolták az alkotmánybíróság egyik alelnökének 1993-as meggyilkoltatásával is.

Mikor hatalomra került, Wade biztosnak mondhatta helyzetét. A 2000-es választásokon az őt támogató koalíció a szavazatok 60 százalékát kapta, és Mustapha Niasse – egy másik ellenzéki – szintén beállt támogatói közé, cserébe egy miniszterelnöki pozícióért. Wade politikai programja Szenegál modernizációjára épült, iskolákat épített, javította az egészségügyi ellátást és a hozzáférést a tiszta ivóvízhez, fellendítette az ország mezőgazdasági termelését is.

Aggasztó jelek

A jó kezdés után azonban Wade rendszerében is kezdtek megmutatkozni a hibák. A korrupció és a nepotizmus általános problémává vált az országban, és maga az elnök is kezdett felvenni autokratikus szokásokat. Politikai ellenfelei különös előszeretettel mutogatnak arra az 50 méter magas, Észak-Koreából beszerzett bronzszoborra, ami az „afrikai reneszánszot” örökíti meg, de szerintük valójában a szemfényvesztésen kívül semmi mást nem szolgál.

Aggodalmat keltett, hogy 2002-ben elnöki kegyelemben részesítette a már említett 1993-as gyilkosság elkövetőit (ezzel az üggyel, az alkotmánybírósági alelnök megölésével gyanúsították korábban). A kegyelem az emberek szerint azt mutatja, hogy valami háttéralku történt és még nem derült ki a teljes igazság.

A személyét övező kétségek ellenére a támogatói által csak „az öregnek” hívott elnöknek 2007-ben könnyedén sikerült újrázni a választásokon a szavazatok 56 százalékát begyűjtve és ezzel elkerülve a második választási forduló kiírásának szükségességét is.

Az egyetlen különbség az volt, hogy ekkor már csak 5 évre választották meg. Ennek oka, hogy 2001-ben módosították az ország alkotmányát, ami akkortól már csak két ötéves elnöki mandátumot tett lehetővé. Wade 2001-ben még támogatta az elképzelést, de az évtized végére kezdte meggondolni magát és ez vezetett a mostani tüntetésekhez.

Wade szerint három az igazság, és jó sok a ráadás

Politikai ellenfelei szerint a 85 éves (de egyesek által pár évvel idősebbnek gyanított) Wadenek már ideje lenne távozni a közéletből. A magát úszással edzésben tartó Wade szerint ez badarság és kitűnő egészségi állapotnak örvend, ami alapján nyugodtan lehetne elnök, szavai szerint, „akár további három ciklusban is”. Szerinte egyértelműen nem ő a legöregebb politikus Szenegálban, hiszen „az ellenzék között is van legalább egy férfi, aki jó 8 évvel idősebb nálam”.

A jelenlegi elnök hangsúlyozza (és a bíróság egyetért vele), hogy az alkotmányba bevezetett változtatások, miszerint mindenki csak kétszer lehet az ország vezetője, rá nem vonatkoznak, mivel azok akkor léptek hatályba, amikor ő már megkezdte első elnöki megbízatásának letöltését. Kijelentette, hogy egyébként is ő írta az alkotmányt, egyedül, és „senki sincs, aki nálam jobban ismerné azt.” Az ellenzék azonban nem ért vele egyet és hetek óta követelik, hogy mondjon le az újraindulásról.

Módosításoknak hála a mostani választásokon újra 7 éves megbízatásért versenyeznek majd a jelöltek, de a nyár során kirobbant tömegtüntetések miatt Wade elállt legalább attól az ötletétől, hogy a nyerési küszöböt ötvenről huszonöt százalékra vigye le. Az egyértelműen az ellenzéket hátrányba hozó javaslat bukása ellenére azonban nem felhőtlen Wade ellenfelei között a hangulat.

Az alkotmánybíróság megtagadta a rendkívül népszerű énekes Youssou Ndour indulását, mivel a nem tudta összegyűjteni a jelöltséghez szükséges 10 ezer ajánlást. Ndour 12 ezer ajánlást adott le, de abból a bíróság 4 ezret nem talált hitelesnek. Ndouron kívül még számos más nem kormánypárti induló van, például három volt miniszterelnök is, de egyikük se tudja egyesíteni a szavazók táborát.

Ha az egyik Wade nem jó, akkor van másik

Külföldi országok, például az Egyesült Államok és Franciaország, szintén megemlítették, hogy ideje lenne fiatalabb ember kezébe adni az ország vezetését. Wade kijelentette, hogy szenegáli népé a döntés joga és nem kell a külföldiek beleszólása a belpolitikába, de tulajdonképpen erre a kritikára is lenne megoldása, még akkor is, ha Párizs és Washington valószínűleg másra gondolt.

Abdoulaye Wade fia, Karim Wade, már régóta részt vesz apja mellett az ország irányításában. Magas rangú miniszter, akiből majdnem alelnök is lett. Sokan árgus szemekkel figyelik ezt a fejleményt, mivel egy Wade dinasztia kialakulásától tartanak és attól, hogy a fián keresztül az apa irányítana tovább akkor is, ha az idősebb Wade visszalépésre kényszerülne.

Szenegál 1960-ban nyerte el a függetlenségét és mindig is a stabilitás és a demokrácia példaképének számított Afrikában. Az elmúlt fél évszázadban nem voltak puccsok, a vezetőváltások békésen zajlottak le és a kilencven százalékban muzulmán országban a vallási toleranciára se kellett panaszkodni. Az egyre öregebb Wade ellen talán a legnagyobb kifogás, hogy most éppen ezeket az értékeket teszi tönkre.

Az utcai tüntetések, az egyeduralom kiépítése, a nagy feszültség és egy szufista csoport felingerlése  – amikor könnygázgránátot dobtak egy mecsetjükhöz – mind szembemegy a múlt örökségével és mind Wade arroganciájához köthető. Jelenleg nem tudni mi lehet majd az elnöki választás végkimenetele, de könnyen tüntetéshullámmal egybekötött patthelyzet alakulhat ki. Összességében lehet, hogy Wade marad, lehet hogy megy, de Szenegál biztos, hogy megváltozik.

Rovatok