Index Vakbarát Hírportál

Timosenko volt belügyminisztere négy év börtönt kapott

2012. február 27., hétfő 16:15

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt négyéves szabadságvesztésre ítélte egy ukrán bíróság hétfőn Jurij Lucenko volt belügyminisztert, Julija Timosenko exkormányfő szövetségesét.

A 47 éves politikus, a Népi Önvédelem ellenzéki párt tagja, akit azzal vádolnak, hogy ingyenlakáshoz juttatta a gépkocsivezetőjét és pénzügyi szabálytalanságokat követett el a "Nemzeti Rendőrség Napja" ünnepségei kapcsán, mindent tagadott és politikailag motiváltnak nevezte a pert.

"Ez a bíróság, amely nem veszi figyelembe a szakvélemények eredményét, politikusok, az elnöki hivatalban ülő megrendelők által elkészített ítéletet olvasott fel, hogy engem, mint szereplőt kivonjon a politikai életből" – mondta Lucenko a kijevi Percserszi bíróságon elhangzott ítélethirdetés után.

A bíróság beszámította az előzetes őrizetben letöltött időt. A politikus 2010. december 27. óta van őrizetben. A börtönbüntetés mellett a belügy javára történő több 643 ezer hrivnya (80 ezer dollár) vagyon elkobzását is kiszabta Lucenkóra, és a büntetése letöltése után három évre eltiltotta állami tisztségek betöltésétől is. Az ítélet értelmében a volt belügyminiszter emellett köteles közel 294 ezer hrivnyát (mintegy 37 ezer dollárt) befizetni a belügyminisztérium számlájára.

Lucenko fontos szerepet játszott a Viktor Janukovics mostani államfő ellenében Viktor Juscsenkót és Julija Timosenkót hatalomra segítő 2004-es "narancsszínű" forradalomban.

Timosenkót tavaly októberben szintén bűnösnek találták hivatali visszaélés vádjában és hét év börtönbüntetésre ítélték. Az ügy megterhelte Ukrajna és a Nyugat viszonyát.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is úgy vélte, Timosenko bebörtönzése és a Lucenko elleni eljárás is politikailag elfogult.

Bohdan Danisilin, a Timosenko-kormány volt gazdasági minisztere, aki ellen szintén bűnvádi eljárás folyt Ukrajnában, Csehországban kapott politikai menedékjogot 2011 januárjában. Egy évvel később Timosenko férje is menedékjogot kapott Prágától.

Rovatok