Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul meghalt a híres liberálisfaló

2012. március 1., csütörtök 17:09 | aznap frissítve

Váratlanul meghalt Andrew Breitbart, az egyik leghíresebb és legprovokatívabb amerikai médiasztár, a blogok és a webkettő világából érkező konzervatív liberálisfaló. A mindössze 43 éves blogger-szónok a Fox News legfrissebb hírei szerint éjszakai sétája közben kapott szívrohamot Los Angelesben, de a UCLA Medical Center kórházba szállítása után nem sokkal meghalt. Breitbertnak évek óta voltak szívproblémái.

Beitbart három szájtján, a Big Journalismen, a Big Governmenten és a Big Hollywoodon Larry Solov, a Breitbart.com elnöke, rövid érzelmes közleményben tudatta, hogy Breitbart váratlanul, természetes okokból halt meg.

A liberálisok és Hollywood folyamatos provokálásáról, szórakoztatóan trágár stílusáról és rejtett kamerás akcióiról híres Breitbart menő bloggerből lett általános médiasztár. Az 1990-es évek elején a Drudge Report hírblognál tűnt fel, ahol ő lett a sokáig egyedül dolgozó Matt Drudge jobbkeze, hogy aztán a konzervatívból harcos liberálissá lett Ariana Huffingtonnal együtt alapítsa meg a Huffington Postot. Miután az AOL 315 millió dollárért felvásárolta a HP-t, Huffington az AOL teljes médiabirodalmának főnöke és az amerikai média legbefolyásosabb nője lett.

De Breitbart is végképp befutott az elmúlt években, a kezdetben hírgyűjtőoldalként indult Breitbart.com mellett 2007-ben elindította a Breitbart.tv videoblogot is. Az elmúlt két évben született meg a rögtön egy rejtett kamerás felvétellel indító BigGovernment.com, a BigJournalism, valamint utoljára a BigPeace.com, amelyek különböző területeken rántanák le a leplet egyébként elhallgatott ügyekről.

A folyamatos tévészereplés és saját blogbirodalmának kiépítése mellett sztárszónok lett belőle az Obama-utáló tömegek ikonja. Breitbart gyakori felszólaló volt a Tea Party mozgalom rendezvényein, emellett ő volt a vezérszónok a Tea Party első országos konvencióján is.

Breitbart robbantotta ki 2011-ben a végül Anthony Weiner demokrata kongresszusi képviselő lemondásához vezető botrányt. Kiderült, hogy Weiner három éven át hat ismeretlen nőnek küldözgetett fényképeket a péniszéről. A képviselő előbb tagadni próbált, de végül le kellett mondani az ügy miatt.

Az ACORN gazdasági- és jogsegélyszervezetnél készített rejtett kamerás felvétellel indult Breitbart BigGovernment nevű oldala. James O'Keefe független dokumentumfilmes és kolléganője rejtett kamerával mentek be a segélyszervezethez, amelynek két munkatársa szemrebbenés nélkül adott tanácsokat ahhoz, hogyan kell gyermekbordélyházat működtetni úgy, hogy adót is tudjon csalni vele az ötletgazda. Ugyanakkor később az ügyben indított vizsgálat során kiderült, hogy a videókat megvágták, amelyek így rosszabb színben tüntették fel a szervezetet. Az ACORN szövetségi támogatását végül megvonták.

Rovatok